• O campanie online similară cu #MeToo a izbucnit în Franța
  • A plecat de la acuzația că analistul politic Olivier Duhamel și-a abuzat fiul vitreg
  • Mii de oameni au reacționat după dezvăluire, fiind făcute alte 150 de confesiuni

Un eveniment traumatizant în copilărie poate să te afecteze toată viața. S-a întâmplat pentru sute de copii în Franța. Acum, victimele au o voce într-o campanie online care ia proporții.

Mii de oameni au postat în ultima lună mesaje cu hashtag-ul MoiAussi. Totul a plecat de la cartea scrisă de avocatul Camille Kouchner luna asta. În carte, ea îl acuză pe analistul politic Olivier Duhamel că l-a abuzat sexual pe fratele ei geamăn când avea doar 14 ani. Duhamel e tatăl vitreg al celor doi.

Dezvăluirea a pornit un adevărat tsunami de postări. Grupul #NousToutes a publicat pe 16 ianuarie alte 150 de confesiuni. Au urmat alte câteva mii.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Problema incestului este tăcerea. De acum, victimele nu mai sunt tăcute”, spune Da Silva, cea care a lansat campania MoiAussiInceste și grupul #NousToutes.

„Aveam 6 ani. A fost fratele meu mai mare. Părinţii nu m-au crezut”, a spus una dintre victime. „Era unchiul meu. Obişnuia să-mi aducă ciocolată”, spune o alta.

Confesiunile au avut rezultat. Senatul Franței a aprobat săptămâna această o lege care să le ofere minorilor sub 13 ani protecție împotriva agresiunilor sexuale. Au fost mărite și pedepsele pentru agresori. O altă problemă este legată de plângerile făcute de minori. Când acestea chiar există, foarte des copiii sunt convinși să schimbe acuzația de viol în agresiune sexuală. Iar aceasta din urmă aduce sancțiuni mai blânde.

Campania MoiAussi Inceste are sprijin inclusiv din partea doamnei Macron. Iar președintele Franței a avut un mesaj elocvent: „Aceste mărturii, aceste cuvinte, aceste plânsete, nimeni nu mai poate să le ignore. Împotriva acestor violențe intime, care lasă urme, astăzi este momentul să acționăm”.