• Compania rusească Pharmasyntez a cerut Kremlinului permisiunea de a produce o versiune generică a medicamentului Remdesivir, chiar dacă nu are licență.
  • Pharmasyntez a solicitat companiei Gilead o licență voluntară pentru producerea și distribuirea medicamentului în Rusia, dar Gilead nu a dat niciun răspuns.
  • Directorul companiei a cerut guvernului Rusiei să activeze o procedură de licențiere obligatorie, folosită în interesul securității și apărării naționale.

Producătorul rus de medicamente Pharmasyntez a cerut Kremlinului permisiunea de a produce o versiune generică a medicamentului antiviral Remdesivir fără brevet, relatează publicațoa Vedomosti, citată de Reuters.

Grupul farmaceutic Pharmasyntez, cu sediul în Siberia, a abordat anterior compania Gilead, producătorul remdesivir, solicitând o licență voluntară pentru producerea și distribuirea medicamentului în Rusia, a declarat directorul companiei, Vikram Punia, pentru Reuters. Medicamentul nu a putut fi produs deoarece este protejat de un brevet și Gilead nu a răspuns la cererea de licență voluntară, a raportat Vedomosti, citând o scrisoare trimisă de Punia mai multor ministere rusești.

Pharmasyntez a finalizat un studiu clinic al medicamentului generic, etichetat Remdeform, pe 300 de pacienți din 23 de spitale rusești.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Gilead a acordat o astfel de permisiune pentru fabricarea medicamentului unor producători din 127 de țări, despre care Gilead a spus că sunt în principal țări cu venituri mici sau care au alte obstacole semnificative în calea accesului la asistență medicală.

În scrisoarea sa, Punia a cerut guvernului Rusiei să activeze o procedură de licențiere obligatorie, prin care, în interesul securității și apărării naționale, guvernul acordă licențe de fabricare în Rusia a unor produse brevetate, fără permisiunea titularului brevetului.