• Se așteaptă ca vicepreședintele Wang Qishan să participe la funeraliile din Westminster Abbey.
  • Deși Marea Britanie a adoptat recent o poziție mai fermă față de China, a adresat totuși o invitație guvernului său.
  • Invitații nu au fost trimise Rusiei și Belarusului, sau Myanmar deoarece Marea Britanie nu are relații diplomatice cu acestea.

Diplomaților din China li s-a interzis de către autoritatea de conducere a parlamentului să asiste la ceremonia de înmormântare a reginei Elisabeta a II-a, ca represalii pentru sancționarea de către Beijing a parlamentarilor britanici.

Se pare că Sir Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, a refuzat cererea delegației chineze de a avea acces pentru a vedea sicriul reginei în Westminster Hall, care face parte din domeniul parlamentar.

De asemenea, a izbucnit un schimb de replici diplomatice furibunde, deoarece parlamentarii conservatori cărora li s-a interzis accesul în China pentru că au condamnat situația drepturilor omului au criticat decizia de a trimite Beijingului o invitație la funeralii. Deși Marea Britanie a adoptat recent o poziție mai fermă față de China, a adresat totuși o invitație guvernului său, iar vicepreședintele Wang Qishan este așteptat să participe luni la funeraliile reginei în Westminster Abbey.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Invitații nu au fost trimise Rusiei și Belarusului, sau Myanmar, deoarece Marea Britanie nu are relații diplomatice cu acestea. În septembrie anul trecut, atât Camera Comunelor, cât și Camera Lorzilor au impus o interdicție de un an de zile ambasadorului chinez de a intra în parlament.

Aceasta a venit după ce Beijingul a sancționat șapte parlamentari britanici în urma unor acuzații de minciuni și dezinformare privind tratamentul aplicat de China musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang. Interdicția rămâne în vigoare atât timp cât sancțiunile rămân.

Sir Iain Duncan Smith, fost lider conservator și parlamentar interzis de Beijing, s-a numărat printre mai mulți parlamentari care i-au scris lui Sir Lindsay declarându-se foarte îngrijorați de faptul că reprezentanții chinezi au primit o invitație la funeralii.

Având în vedere că Parlamentul Regatului Unit a votat pentru recunoașterea genocidului comis de guvernul chinez împotriva poporului uigur, este extraordinar ca arhitecții acestui genocid să fie tratați într-un mod mai favorabil decât țările care au fost interzise.

Cu toate acestea, un alt deputat conservator, Richard Graham, a declarat că această dispută a fost o mare distragere a atenției în timpul unei perioade de doliu național când există o încetare a focului pe toate problemele politice. Un purtător de cuvânt al Camerei Comunelor a declarat că nu comentăm chestiuni de securitate, iar un purtător de cuvânt al lui Sir Lindsay a refuzat, de asemenea, să comenteze.