- Gabriela Firea spune că o ultimă statistică arată că peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecați şi au rămas în grija bunicilor, a fraţilor mai mari sau a altor rude.
- Astfel, a fost înfiinţată, în premieră în România, o direcţie în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care să se ocupe de susţinerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate.
- O prioritate rămâne, însă, modificarea legii privind protecţia şi drepturilor copilului prin care trebuie să se reglementeze desemnarea unei persoane responsabile de creşterea unui copil ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
„Copiii românilor plecaţi la muncă peste hotare nu trebuie neglijaţi”, spune ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, care spune că o ultimă statistică arată că peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecați şi au rămas în grija bunicilor, a fraţilor mai mari sau a altor rude.
Advertisment
Gabriela Firea spune că ultima statistică arată că peste 12.000 de copii au ambii părinţi departe de casă, într-o altă ţară, şi au rămas în grija bunicilor, a fraţilor mai mari sau a altor rude.
„Numărul copiilor rămaşi în ţară cu doar unul dintre părinţi este de şase ori mai mare. Neoficial, aceşti copii sunt mult mai mulţi!”, spune Firea.
Recomandări
Astfel, a fost înfiinţată, în premieră în România, o direcţie în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse care să se ocupe de susţinerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate.
„În primul rând, trebuie să ştim de ei şi vom sprijini primăriile şi consiliile judeţene să-i numărăm chiar pe toţi. Avem nevoie şi de ajutorul instituţiilor care sunt în legătură directă cu românii de peste graniţe. Am avut o întâlnire de lucru cu Gheorghe Cârciu, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. De treizeci de ani are contact cu românii din Diaspora şi gândim împreună politici publice pentru a le face mai uşoară despărţirea de casă şi ţara natală. Pentru început, includem copiii rămaşi în ţară în proiectul taberelor pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le organizează, anual, copiilor din Diaspora. Trei mii de copii merg în fiecare an la mare sau la munte, în România”, spune ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
O prioritate rămâne, însă, modificarea legii privind protecţia şi drepturilor copilului prin care trebuie să se reglementeze desemnarea unei persoane responsabile de creşterea unui copil ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
„Practic, ne asigurăm că ştim în fiecare clipă cine se îngrijeşte de aceşti copii, dacă au toate condiţiile necesare unei creşteri frumoase”, mai spune ministrul.
Partenerii noștri