• O fabrică iPhone din India a fost vandalizată în weekend.
  • Vinovați ar fi chiar angajații, care susțin că nu li se plătesc salariile.
  • Apple a demarat o anchetă.

O ​​fabrică iPhone din India, condusă de un producător taiwanez a fost vandalizată în weekend, după ce muncitorii de acolo au susținut că nu li se plătesc salariile, determinând Apple să lanseze o anchetă.

Filmările care circulau pe rețelele de socializare au arătat că oamenii sparg panouri de sticlă și dărâmă camerele CCTV. Deținută de Wistron din Taiwan, fabrica este situată în Narasapura, la aproximativ 60 de km în afara orașului Bangalore, în sudul Indiei.

Dar poliția din statul Karnataka, din sudul Indiei, a arestat peste 120 de persoane implicate în incident, potrivit Shivaram Hebbar, ministrul muncii al statului, relatează CNN Business.
Detaliile despre incident sunt neclare. Unele rapoarte din presa indiană au descris vandalii ca fiind angajați „furioși din cauza salariilor întârziate”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Wistron – un important furnizor Apple, care angajează aproximativ 10.000 de muncitori permanenți și temporari la fabrica din India – a estimat că violența a cauzat daune în valoare de până la 7 milioane de dolari, potrivit unei declarații făcute marți la bursa din Taiwan.

„Compania a cooperat cu autoritățile relevante și cu poliția în anchete și continuă să negocieze cu companiile de asigurări”, au spus reprezentanții.

Într-o declarație adresată Agenției France-Presse, compania a spus că incidentul „a fost cauzat de persoane cu identități necunoscute din exterior care au intrat și au deteriorat instalația sa cu intenții neclare”. În această declarație, Wistron „s-a angajat să urmeze [legile] muncii locale și alte reglementări conexe” pentru a relua operațiunile cât mai curând posibil.
Apple a declarat pentru CNN Business că are „echipe la fața locului” și a lansat o investigație la fața locului și trimite auditori Apple suplimentari.

„Apple este dedicată asigurării faptului că toată lumea din lanțul nostru de aprovizionare este tratată cu demnitate și respect”, a spus compania. „Echipele noastre sunt în strânsă legătură cu autoritățile locale și oferim sprijinul nostru deplin pentru ancheta lor.”

India este o piață din ce în ce mai importantă pentru Apple, deși compania are un drum lung de parcurs. Compania de cercetare a pieței Canalys a estimat la începutul acestui an că Apple captează doar 2% din piața indiană a smartphone-urilor. Asta pentru că multe dintre produsele companiei sunt văzute ca fiind extrem de costisitoare pentru majoritatea indienilor.

Pentru a ajuta la scăderea costurilor, compania a intensificat producția în India. În 2017, a început să producă iPhone-uri la nivel local pentru prima dată și, recent, a început și producția internă a iPhone 11.
Hebbar, ministrul local al muncii, a declarat că lucrătorii de la uzină au susținut că nu au fost plătiți de trei luni.
„Au dreptul la salariu și este responsabilitatea noastră să le dăm salariile”, a spus el. „Dar acum această violență s-a întâmplat și s-au produs atât de multe pagube.”

Revendicările lucrătorilor se extind, aparent, dincolo de lipsa de salarizare. Satyanand Mukund, secretar regional al Congresului Sindicatului All India, a declarat pentru CNN Business că angajații de la uzină spun că lucrează în schimburi de 12 ore, ceea ce ar încălca legislația muncii din India. În timp ce organizația de muncă a lui Mukund nu îi reprezintă pe muncitorii Wistron în calitate oficială, angajații au contactat sindicatul în urma incidentului, a adăugat el.

Problemele la uzină nu sunt noi. Mukund a spus că muncitorii au organizat un protest pașnic în urmă cu aproximativ o lună pentru a-și cere salariile și a-și reduce orele.
Incidentul din weekend a fost condamnat de Ministrul adjunct șef al Karnataka, C.N. Ashwathnarayan.

„Este imperativ ca nimeni să nu ia legea în propriile sale mâini”, a scris el luni pe Twitter. „Există forumuri adecvate pentru a rezolva astfel de probleme, fără a se implica această violență”, a spus el. „Ne vom asigura că toate drepturile lucrătorilor sunt protejate în mod corespunzător și că toate cotizațiile lor sunt compensate.”