• Bătrânii au prioritate la vaccinare în Spania
  • Araceli, o femeie de 96 de ani este prima persoană vaccinată din Spania
  • În Spania, cele mai multe victime Covid au fost în azilele de bătrâni

Guvernul spaniol vrea să evite cu orice preţ noi decese în rândul categoriei cea mai lovită de COVID-19. Peste 24.000 de oameni au murit în azile de bătrâni, iar cei care au supravieţuit continuă să trăiască în izolare.

Cu aplauze a fost răsplătită Araceli, prima persoană din Spania care s-a vaccinat la un azil din Guadalajara. Bunicuța de 96 de ani, a fost foarte emoţionată şi cel mai greu i-a fost să păstreze secretul că va fi prima care primeşte antidotul de la Pfizer.

Cristina Cueto, Responsabil de Comunicare SESCAM Guadalajara: „Araceli ne spunea ieri că este un moment foarte important, că este ceva istoric şi că cineva trebuia să aibă curajul să fie primul. Mai ales dacă asta ajută pe toată lumea şi îi va permite să-şi revadă familia, pentru că izolarea din cauza COVID-19 i-a răpit multe îmbrăţisări şi vizite.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Pentru Araceli, momentul vaccinarii a fost foarte scurt, dar, după aplicarea injecţiei a mai stat puţin sub observaţie.

Araceli Rosario Hidalgo, prima persoană vaccinată din Spania: „(asistentă: Araceli, dvs. o să fiţi prima?) Mulţumesc lui Dumnezeu!”

Asistenta sa, Monica, a primit şi ea vaccinul şi spune că se simte privilegiată şi a făcut un apel în sprijinul campaniei.

Mónica Tapias, asistentă Azilul Los Olmos Guadalajara: „Sper să se vaccineze majoritatea oamenilor, ca să terminăm cu asta. A murit multă lume şi este păcat că aceşti oameni nu au apucat să se vaccineze ca să supravieţuiască.”

Spania plănuieşte să-şi vaccineze toţi bătrânii din cele 5400 de aziluri şi personalul sanitar care îi îngrijeşte. Și e nevoie: aproape 25.000 de bătrâni au fost uciși de coronavirus, în aceste centre. Cei mai mulți în regiunea Madridului și Catalonia.

A doua livrare de flacoane cu antidotul de Pfizer va ajunge marţi, după o întârziere de o zi, şi 350.000 de doze vor fi distribuite de autorităţile regionale spaniole.