• Producătorul turc de drone Baykar a oferit luni trei dintre dronele sale armatei ucrainene.
  • Turcia nu a anunțat vreun ajutor militar pentru Ucraina, dar această livrare ar putea să aibă loc doar cu aprobarea lui Erdogan.
  • Turcia a condamnat invazia rusă în Ucraina, însă a încercat să acționeze ca mediator între cele două părți și nu a semnat sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Moscovei.

Producătorul turc de drone Baykar, care îl are printre directori pe cumnatul președintelui Recep Tayyip Erdogan, a oferit luni trei dintre dronele sale armatei ucrainene.

Într-un comunicat postat pe Twitter, producătorul a precizat că o campanie de crowdfunding a strâns suficiente fonduri pentru a achiziţiona mai multe drone pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite 3 UAV-uri gratuit pe frontul de război ucrainean”, a adăugat aceasta.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Cerem ca fondurile strânse să fie trimise în schimb poporului ucrainean care luptă.”

Turcia nu a anunțat vreun ajutor militar pentru Ucraina, dar această livrare ar putea cu greu să aibă loc fără aprobarea lui Erdogan.

Ministrul ucrainean al apărării, a confirmat, de asemenea, livrarea gratuită a dronelor.

Unul dintre directorii Baykar este Selcuk Bayraktar, soțul fiicei mai mici a lui Erdogan.

Anunțul vine în contextul în care Turcia, membră NATO, blochează candidaturile de aderare ale Finlandei și Suediei, din cauză că acestea „oferă adăpost sigur militanților kurzi în afara legii, a căror insurecție de zeci de ani împotriva statului turc a făcut zeci de mii de victime.”

În timp ce Turcia a condamnat invazia rusă în Ucraina, a încercat, de asemenea, să acționeze ca mediator între cele două părți și nu a semnat sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Ucraina a declarat că avea aproximativ 20 de drone TB2 la începutul războiului.

Unii experți spun că Ucraina primește în continuare livrări de drone de luptă turcești, lucru pe care Ankara nu l-a confirmat niciodată.