• Din cele 18 țări care au semnat planul, trei nu au contribuit încă.
  • „Putem livra până la 800.000 până la sfârșitul acestui an, dacă găsim banii – deci avem nevoie de bani”, a declarat Lipavský.
  • Lansată de președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, la Conferința de securitate de la München din februarie, inițiativa cehă a fost creată ca răspuns la o lipsă acută de obuze pe câmpul de luptă ucrainean.

O inițiativă cehă de a furniza Ucrainei 800.000 de obuze până la sfârșitul anului va fi redusă cu mai mult de o treime dacă țările donatoare nu vor veni cu mai mulți bani, a declarat ministrul ceh de externe, scrie The Guardian.

„Am obținut finanțare pentru o jumătate de milion de bucăți de muniție de calibru mare, pe care le vom livra până la sfârșitul acestui an”, a declarat Jan Lipavský reporterilor luni la Bruxelles.

Dar din cele 18 țări care au semnat planul, trei nu au contribuit încă. „Putem livra până la 800 000 [de cartușe] până la sfârșitul acestui an, dacă găsim banii – deci avem nevoie de bani”, a declarat Lipavský.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Primele 45.000 de cartușe au ajuns în Ucraina în iunie, alte 100.000 urmând să ajungă în iulie și august, iar „din septembrie aceste livrări se vor accelera”, a declarat Lipavský.

Lansată de președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, la Conferința de securitate de la München din februarie, inițiativa cehă a fost creată ca răspuns la o lipsă acută de obuze pe câmpul de luptă ucrainean.

Era un moment în care se credea că forțele ruse depășesc Ucraina cu 10 la 1, iar Congresul SUA nu aproba un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline). În același timp, o inițiativă separată a UE de a cumpăra 1 milion de obuze pentru Ucraina era pe cale să atingă puțin peste jumătate din obiectivul său în decurs de un an.

Spre deosebire de planul european, care cumpără exclusiv muniție produsă în UE, inițiativa cehă se aprovizionează cu obuze din întreaga lume. Până în prezent, cea mai mare parte a aprovizionării a provenit din afara UE, inclusiv, potrivit presei cehe, din Coreea de Sud, Africa de Sud și Turcia.

Citește și