• Jurnalista Giulia Cortese a fost amendată cu 1.200 de euro pentru defăimare după ce a publicat tweet-uri umilitoare despre Giorgia Meloni, premierul Italiei.
  • Cortese a fost achitată pentru comparația lui Meloni cu Mussolini, dar a fost condamnată pentru tweet-uri care o ironizau pe Meloni pentru înălțimea sa, considerate „rușinare corporală”.
  • Meloni a intentat mai multe procese de defăimare împotriva criticilor săi, inclusiv scriitorului Roberto Saviano și jurnalistei Rula Jebreal, stârnind acuzații de intimidare a jurnaliștilor.

Un tribunal italian a obligat o jurnalistă să plătească prim-ministrului Giorgia Meloni daune în valoare de 5 000 de euro pentru că și-a bătut joc de înălțimea sa pe rețelele de socializare în ceea ce a fost definit drept „umilire corporală”, scrie The Guardian.

Giulia Cortese, o jurnalistă stabilită la Milano, a primit, de asemenea, o amendă cu suspendare de 1 200 de euro pentru această glumă, care datează din octombrie 2021, cu un an înainte ca guvernul de coaliție de extremă dreapta al lui Meloni să ajungă la putere.

Cei doi au intrat în conflict după ce Cortese, în vârstă de 36 de ani, a publicat pe Twitter o fotografie trucată a lui Meloni cu dictatorul fascist Benito Mussolini în fundal, acum X. Ca reacție, Meloni a scris pe Facebook că „fotografia falsificată” a fost de o „gravitate unică” și că și-a instruit avocatul să inițieze acțiuni în justiție împotriva jurnalistului.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În alte două tweet-uri din aceeași zi, Cortese a scris mesaje care se traduc astfel: „Pilda mediatică pe care ai creat-o pe pagina ta de Facebook te califică pentru ceea ce ești: o femeie mică” și „Nu mă sperii, Giorgia Meloni. La urma urmei, ai o înălțime de doar 1,2 metri (4 ft). Nici măcar nu te pot vedea”.

Cortese a fost achitat pentru tweet-ul în care o compara pe Meloni cu Mussolini, dar a fost condamnat pentru defăimare pentru ultimele două tweet-uri, despre care judecătorul din Milano a spus că se rezumă la „rușinarea corpului”.

Cortese a declarat că a fi condamnat pentru o „frază de glumă” a fost „scandalos”. „Există [un] climat de persecuție. Nu simt că mai am libertatea de a scrie despre acest guvern, pentru că odată ce ești identificat ca un jurnalist incomod pentru acest guvern, nu mai lasă nimic să treacă”, a declarat Cortese pentru The Guardian.

Cortese poate face apel, dar este nehotărât dacă să facă acest lucru. „Să merg mai departe cu asta riscă să mă coste foarte mult și nu știu cum s-ar termina”, a spus ea.

Avocata lui Meloni a declarat că va dona cei 5 000 de euro în scopuri caritabile atunci când va fi confirmată o sentință definitivă și banii vor fi plătiți.

Potrivit diferitelor agenții de presă italiene, Meloni are o înălțime de 1,63 metri.

Nu este prima dată când Meloni ia măsuri legale împotriva unui jurnalist sau a unei persoane care a criticat-o public. De la venirea sa la putere, guvernul său a fost acuzat că utilizează în mod strategic procesele de defăimare pentru a reduce la tăcere jurnaliștii și intelectualii publici.

În toamna anului trecut, într-un caz foarte mediatizat, scriitorul antimafia Roberto Saviano a fost găsit vinovat de calomnie la adresa lui Meloni și amendat cu 1 000 de euro pentru că a numit-o „ticăloasă” din cauza politicilor sale privind migrația. Cazul datează de la un interviu televizat din decembrie 2020, în care Saviano, autorul bestsellerului Gomorrah, a criticat-o la televizor pe Meloni și pe colegul său lider de extremă-dreapta Matteo Salvini pentru vitriolul lor față de navele de caritate care salvează oameni în Mediterana.

De asemenea, Meloni a dat-o în judecată pe jurnalista palestiniană Rula Jebreal, care are cetățenie italiană și israeliană, pentru un tweet din septembrie 2022. În plus, Jebreal este dată în judecată de Fabio Rampelli, un politician din partidul Frații Italiei al lui Meloni și vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului, pentru un tweet din ianuarie.

Guvernul Meloni a fost acuzat că își exercită influența asupra radiodifuzorului de stat, Rai, și asupra altor mass-media italiene. În aprilie, Rai a fost criticată pentru presupusă cenzură după anularea abruptă a unui monolog antifascist care urma să fie citit de autorul Antonio Scurati.

Meloni l-a atacat pe Scurati pe social media, acuzând în același timp stânga că „plânge la regim”.

Citește și