• Sarah Hurst s-a retras săptămâna trecută din programul de testare a vaccinului AstraZeneca în semn de protest față de anunțul companiei că va colabora cu dezvoltatorii vaccinului Sputnik .
  • Hurst vede colaborarea dintre AstraZeneca și Rusia ca fiind lipsită de etică în special din cauza lipsei de transparență în ceea ce privește dezvoltarea vaccinului rusesc.
  • „Am fost devastată. M-am simțit trădată … și furioasă fiindcă, în loc să lucrăm pentru a aduce mai mulți ucigași ai lui Putin în fața justiției, din câte se pare, unii din Occident vor să-l recompenseze”.

„Când am auzit vestea că AstraZeneca urmează să lucreze cu Centrul Gamaleya din Rusia pentru a testa o combinație între vaccinul anti-Covid de la Oxford și vaccinul Sputnik V, am fost devastată. M-am simțit trădată […] Nu mi-aș fi putut imagina că AstraZeneca va participa la proiectul lui Vladimir Putin”, a declarat pentru Business Insider Sarah Hurst, una dintre participatele la testarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford.

Sarah Hurst este o jurnalistă independentă, în vârstă de 47 de ani, din Anglia. Ea a participat la studiul Oxford, realizat în parteneriat cu AstraZeneca, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, de la începutul lunii iunie. A fost foarte entuziasmată că ajută la dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient și a dat mai multe interviuri pentru mass-media din Marea Britanie despre participarea sa la studiu, vorbind elogiativ despre vaccin. Dar după ce a aflat că oamenii de știință englezi vor colabora cu rușii, s-a retras din procesul de testare.

Hurst este jurnalist specializat în proleme legate de Rusia, despre care scrie din 1990 și în ultima vreme a scris destul și despre vaccinul Sputnik V. „Autoritățile de reglementare ale lui Vladimir Putin au aprobat triumfător utilizarea vaccinului în Rusia în luna august, înainte de a avea suficiente date de studiu. A fost în întregime un spectacol de propagandă pentru a dovedi că Rusia a fost înaintea restului lumii”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Există mai multe semnale despre neîncrederea rușilor în vaccinul Sputnik, spune Hurst: „Reuters a scris despre modul în care lucrătorii de stat au fost forțați să participe la testarea vaccinului Sputnik. BBC Russian Service a publicat recent un articol în care spune că oamenii de știință ruși nu cred că statul furnizează suficiente date despre vaccin. Cu o viteză îndoielnică, Rusia a dezvoltat chiar și un al doilea vaccin anti-Covid, EpiVacCorona, și lucrează și la un vaccin pentru a proteja animalele împotriva noului coronavirus”.

Reporterul pro-Kremlin Dmitri Smirnov a comentat pe Twitter, pe 10 decembrie, că „Operațiunea Salvați Vaccinările” era în curs de desfășurare când autoritățile se străduiau să-și retragă recomandarea că rușii va trebui să se abțină de la consumul de alcool timp de 56 de zile înainte și după administrarea celor două doze de vaccin. Sfatul respectiv a fost redus acum la „trei zile după fiecare injecție”. Hurst vede în această metodă o scuză pe care Kremlinul a pregătit-o în caz că vaccinul nu ar funcționa așa cum a sperat.

„Când am sunat la serviciul de testare a vaccinului Oxford, pentru a informa echipa că mă voi retrage, medicul care a răspuns mi-a spus că vaccinul Sputnik nu ar fi aprobat de către autoritatea de reglementare din Marea Britanie, MHRA. Dacă așa stau lucrurile, atunci de ce este implicată AstraZeneca?”, se întreabă Hurst.

AstraZeneca a declarat că speră ca prin combinarea unor vaccinuri anti-COVID-19 diferite se va oferi o protecție sporită, se va ușura accesibilitatea vaccinului și se va atinge o imunitate îmbunătățită pe o perioadă mai lungă de timp.

Hurst consideră, de asemenea, că există și probleme etice în colaborarea aceasta, întrucât regimul lui Putin este unul „criminal”. Multe dovezi au arătat că guvernul Rusiei este „aproape sigur responsabil” pentru otrăvirea cu poloniu a lui Alexander Litvinenko la Londra, pentru atacul cu novichok din Salisbury, care a dus la moartea unei femei britanice, și pentru otrăvirea cu novichok a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Forțele Rusiei sunt legate de doborârea zborului MH17 cu o rachetă Buk în iulie 2014, când au fost ucise 298 de persoane de mai multe naționalități, iar unii dintre autori sunt judecați în prezent la Haga în contumacie. De asemenea, spune Hurst, „Putin a anexat Crimeea și este responsabil de uciderea a mii de ucraineni în Donbass”.

„Sunt furioasă pentru că, în loc să lucreze pentru a aduce mai mulți ucigași ai lui Putin în fața justiției, unii din Occident se pare că vor să-l răsplătească”.