• O jurnalistă neozeelandeză însărcinată a fost primită de talibani, în Afganistan, după ce i-a fost imposibil să revină în propria ţară pentru a naşte din cauza reglementărilor anti-COVID foarte drastice.
  • Într-o scrisoarea deschisă, publicată de New Zealand Herald, Charlotte Bellis a explicat că lucra pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan, cu sediul la Doha, atunci când şi-a dat seamă că aştepta un copil.
  • În Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, motiv pentru care și-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă.

O jurnalistă neozeelandeză însărcinată a povestit, duminică, că a fost primită de talibani, în Afganistan, după ce i-a fost imposibil să revină în propria ţară pentru a naşte din cauza reglementărilor anti-COVID foarte drastice, relatează AFP. Noua Zeelandă, care și-a închis frontierele în martie 2020, din cauza pandemiei, a admis foarte puține cazuri de revenire a cetățenilor săi din străinătate.

„Mă simt trădată” de Noua Zeelandă, a afirmat Charlotte Bellis, într-o scrisoare trimisă Radio New Zealand de la Kabul.

În scrisoarea deschisă, publicată de New Zealand Herald, Charlotte Bellis a explicat că lucra pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seamă că aştepta un copil. Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus, apoi, să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, un fotoreporter belgian, Jim Huylebroek.

„Suntem fericiţi pentru dumneavoastră, puteţi veni şi nu veţi avea probleme”, i-au transmis talibanii, după cum a povestit într-un interviu.

„Când aveam nevoie, guvernul neozeelandez mi-a transmis că nu sunt binevenită”, a acuzat jurnalista. „Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă”, a mai spus ea.

Charlotte Bellis, care i-a întrebat, deja, pe talibani ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor şi fetelor, a declarat că este „ironic” ca ea să pună acum aceeaşi întrebare propriului său guvern.

După ce a vorbit public despre problemele cu care s-a confruntat şi a angajat avocaţi, Charlotte Bellis a fost convocată de autorităţile neozeelandeze care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată. Chris Hipkins, ministrul neozeelandez, care răspunde de lupta împotriva COVID-19, a declarat, într-un comunicat, că le-a cerut funcţionarilor să verifice dacă toate procedurile au fost aplicate corect în cazul jurnalistei, „care pare la o primă vedere să merite explicaţii suplimentare”, scrie Agerpres.