• O navă rusească care plecase din portul Rostov spre portul Constanța s-a scufundat în cursul dimineții de joi.
  • Se încearcă salvarea echipajului.

UPDATE 17:00 Fregata „Regina Maria” a fost trimisă în căutarea persoanei dispărute. Nava are la bord un elicopter Puma Naval dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire, precum și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

Radu Petrescu, coordonatorul operațiunii de salvare: „Am fost eliberat din misiunea de salvare și căutare pe mare. Acțiunea va continua de către o navă a Gărzii de Coastă și de o fregată a Marinei Militare. (…) Atunci când am ajuns la intervenție, marinarii erau în apă, foarte speriați. Orice minute e important, pentru că apa mării are în jur de 6 grade. Valuri de peste 4 m, vânt de peste 50 de km/h, condiții foarte dificile de intervenție.”

UPDATE 13:50 Operațiunea de salvare GSP FALCON: Pacienta a fost preluata în siguranță la bordul elicopetrului GSP.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Una dintre victimele accidentului naval din Marea Neagră a fost transportată cu elicopterul la UPU Constanța. Este vorba despre singura femeie din echipajul ucrainean al navei care s-a scufundat joi dimineață. Ceilalți marinari vor fi duși în portul Constanța.

Potrivit echipei de salvare, femeia a fost transportată cu un elicopter privat până la Aeroportul M. Kogălniceanu. De acolo, victima va fi preluată de un elicopter SMURD.

„Pacienta a fost preluată în siguranță la bordul elicopterului GSP. La ora 13.34 elicopterul GSP a decolat de la GSP Falcon cu destinația Aeroport Kogălniceanu. Pacienta va fi preluată de un elicopter SMURD pentru a fi transportată la SJU Constanța. GSP a inițiat operațiunea de evacuare medicală pentru un membru al echipajului, pe calea aerului, cu elicopterul. Singura femeie din echipajul ucrainian este evacuată cu elicopterul GSP. Transportul se efectuează ca urmare a agravării starii de sănătate a acesteia. Elicopterul este pregătit pentru misiuni de tip MEDEVAC (Evacuare Medicală). La bordul aeronavei sunt doi piloți, 1 medic, 1 asistent medical și un tehnician”, au anunțat reprezentanții companiei care a derulat operațiunea de salvare.

UPDATE 12.00 Misiunea de salvare pe mare

UPDATE 11:49 S-a declanșat MEDEVAC, GSP trimite un elicopter să ia o femeia rănită. Starea ei se înrăutățește.

UPDATE 10:58 Nava care a plecat să recupereze marinarii încă nu și-a schimbat poziția, este încă acolo, mai cauta un om.

UPDATE 10:20 Până în acest moment au fost salvați 10 marinari. Aceștia se află în siguranță la bordul GSP Falcon.

Două persoane au decedat. În același timp se caută în apele mării încă o persoană.

Comandatul GSP Falcon, Victor Marina conduce operațiunile de salvare.

Poziția comunicată de Volgo Balt 179 la momentul SOS: 76 de mile în largul Mării Negre.

UPDATE 10:10 Ultimul mesaj transmis de “Volgo Balt 179” a fost de abandon navă.

La 04:40 dimineața GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava “Volgo Balt 179”. Operațiunea de Salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile 50 km/h și valuri de 4 metri.

UPDATE 09:58 Potrivit primelor informații, două persoane au murit, iar una se află în stare gravă.

UPDATE 09:55 „Misiunea este în curs de desfășurare, se pare că este un echipaj rusesc, am recuperat câteva persoane care sunt la bordul GSP falcon, mai sunt și alți marinari în apă“ a declarat Radu Pretescu – GSP, pentru Focus Press.

UPDATE 09:42 Până în acest moment a fost confirmat un deces iar alţi şapte marinari au fost salvaţi, scrie Cuget Liber.

O navă rusească s-a scufundat la aproximativ 100 de kilometri de litoralul românesc. Marinarii au sărit în apă să se salveze.

În aceste momente aceștia sunt recuperați din apă de echipajul unui remorcher al GSP Constanța. Se pare ca mai sunt încă marinari în apă, care nu au fost găsiți.