• Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni o nouă hotărâre, care prevede că persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au trecut prin boală nu au voie să intre în mall-uri, fiind prevăzute unele excepții.
  • Decizia a fost luată după ce hotărârea precedentă a CNSU a fost publicată diferit în Monitorul Oficial, această prevedere nefiind adoptată de Guvern.
  • Urmează că Executivul să adopte această propunere în următoarea ședință.

CNSU a propus luni introducerea certificatului verde la mall-uri și alte magazine nealimentare, fiind permis accesul doar persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală.

Accesul fără certificat va fi permis în farmaciile din afara centrelor și parcurilor comerciale și în benzinării.

O altă excepție este în cazul în care persoanele vor să meargă la centrele de vaccinare din mall-uri sau parcuri comerciale.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În plus, persoanele nevaccinate care vor să meargă la serviciile publice comunitare din mall-uri sau parcuri comerciale vor trebui să prezinte un teste negativ de COVID și să aibă un document care să justifice deplasarea.

Hotărârea CNSU:

Art.1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale precum și benzinăriilor.

Art.2 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării,
trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Art.3 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a:

a)persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul
negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului și pentru care sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire.

Art.4 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.