• O nouă serie de atacuri cu rachete de croazieră a lovit sâmbătă infrastructura critică a Ucrainei, provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară.
  • Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a raportat că 33 de rachete au bombardat țara sâmbătă dimineața.
  • Consilierul prezidențial Kyrylo Tymoshenko a declarat că, sâmbătă după-amiază, peste un milion de persoane din întreaga țară au rămas fără energie electrică.

O nouă serie de atacuri cu rachete de croazieră a lovit sâmbătă infrastructura critică a Ucrainei, provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară. Sute de mii de persoane din centrul și vestul Ucrainei s-au trezit în acest weekend în sunetul artileriei și al întreruperilor de energie electrică, în timp ce apărarea aeriană a doborât dronele rusești care se apropiau.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a raportat că 33 de rachete au bombardat țara sâmbătă dimineața și că 18 dintre acestea au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană. Acesta a declarat că a fost un atac masiv cu rachete” care a vizat „infrastructura critică”.

Consilierul prezidențial Kyrylo Tymoshenko a declarat că, sâmbătă după-amiază, peste un milion de persoane din întreaga țară au rămas fără energie electrică, dintre care 672.000 numai în regiunea vestică Khmelnytskyi. Consiliul municipal din Khmelnytskyi a îndemnat locuitorii să economisească apa în cazul în care și aceasta va dispărea într-o oră”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În orașul Lutsk din vestul Ucrainei, o rachetă a lovit o centrală electrică, provocând o pană de curent într-o parte a orașului, a declarat primarul Ihor Polishchuk pe Telegram. Unda de explozie a avariat o casă privată și a rănit cel puțin o persoană, a precizat el.

Ukrenergo, operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina, a avertizat că amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăși consecințele atacului din 10 – 12 octombrie”, care a lăsat 30% din țară fără curent electric.

Aceasta a declarat că va începe să limiteze alimentarea cu energie electrică a locuințelor din capitală și din patru regiuni ale țării din cauza atacurilor recente, pentru a reduce presiunea asupra rețelei și pentru a le da timp muncitorilor să repare pagubele. În contextul apropierii rapide a iernii, forțele rusești au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, în încercarea de a lăsa milioane de oameni în frig și în întuneric într-o țară în care se pot înregistra temperaturi de -20 de grade Celsius.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, atacurile asupra infrastructurii civile sunt interzise.

Combinate cu prețurile în creștere ale gazului și cărbunelui, acestea expun milioane de civili la greutăți extreme și chiar la condiții care le pun viața în pericol în această iarnă”, a continuat documentul.

Mykhailo Podolyak, un consilier politic al președintelui ucrainean, a acuzat Moscova că încearcă să provoace noi refugiați” să fugă în Europa, vizând aprovizionarea cu energie. În timp ce ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că atacurile au constituit un genocid.

Loviturile deliberate asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei fac parte din genocidul ucrainenilor de către Rusia”, a scris Kuleba pe Twitter. Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat vineri târziu că recentele atacuri au avut un scop clar: să facă poporul ucrainean să sufere”.