• Guvernul vrea să pună în seama autorităţilor locale finanţarea centrelor
  • Primarii spun că nu au bani
  • O delegare de sarcini se face impreună cu prevederea sursei de finanaţare
  • La Cluj, plata pe 6 luni a personalului din centre se ridică la 3,9 milioane euro

Nu avem buget, dar avem strategii. O bună parte din cheltuielile cu centrele de vaccinare par să cadă pe umerii autorităţilor locale. Imposibil, spun primarii.

O primărie din cinci nu are suficient de mulți bani. Iar Guvernul nu a pregătit încă bugetul pe anul acesta. Proiectul de ordonanţă pregătit de Ministerul Sănătăţii este un dezastru, spune Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor.

Emil Boc, Preşedinte Asociaţia Municipiilor: „Toate cheltuielile sunt pe seama autorităţilor publice locale. (Ordonanţa) este în contradicţie flagrantă cu Strategia Naţională de vaccinare. Acolo se spune că aceste cheltuieli legate de procesul de vaccinare sunt suportate de către stat. Acum, să vii la urmă să mai spui, suportaţi şi toate cheltuielile de vaccinare, nu mai avem nevoie de Ministerul Sănătăţii.”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La Cluj Napoca, primăria ar trebui să primească 3,9 milioane de euro doar pentru plata personalului din centrele de vaccinare. La sumă se adaugă banii pentru amenajarea centrelor, dotări și alte cheltuieli. Doar pentru șase luni. Ca să facă rost de bani, primarii ar trebui să facă nişte artificii.

Emil Boc, Preşedinte Asociaţia Municipiilor: „Poţi să iei de la burse sau poţi să iei din alocările pentru creşe sau poţi să iei de la educaţie, de la modernizarea unităţilor de învăţământ.”

Primarul de la Drobeta Turnu Severin spune că nu poate susţine aceste cheltuieli.

Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin: „Conform Codului Administrativ orice delegare de sarcini de la nivel central trebuie să aibă şi partea de finanţare. Primăriile nu au cum să plătească în acest moment.”

Primăria Iaşi nu a făcut până acum o estimare a costurilor, dar primarul Mihai Chirica e sigur că Guvernul va deconta toți banii.

Mihai Chirica, primar Iaşi: „Vom găsi soluţii, sunt convins că şi premierul şi ministru de finanţe cunosc aceste detalii. Eu nu am niciun fel de rezervă, din punctul meu de vedere şi sunt convins că vom recupera toţi banii.”

Primarul de la Brasov așteaptă clarificări de la ministrul Sănătății.

Allen Coliban, Primar Brașov: „Problema nu se pune dacă o primărie sau alta are bani. Cu siguranţă este un efort bugetar mare, care va fi resimţit în mod diferit. Aceste dezbateri şi soluţii să vină dinspre Guvern.”

Întârzierea bugetului de stat îi încurcă și pe președinții de Consilii Judeţene. Ei sunt cei care distribuie fondurile necesare primăriilor.

Adrian Veştea, Preşedinte Uniunea Consiliilor Judeţene: „Aşteptăm o dată cu aprobarea bugetului de stat, să avem bani pentru echilibrarea bugetelor, să facem în aşa fel încât să ţinem cont de toate centrele de vaccin.”