• O nouă stație de acumulare prin pompare din Elveția va contribui la atenuarea fluctuațiilor în aprovizionarea cu energie eoliană și solară.
  • Aceasta poate stabiliza producția de energie electrică pentru întreaga Europă.
  • Instalația a început să funcționeze comercial la 1 iulie.

O baterie de apă capabilă să stocheze energie electrică echivalentă cu 400.000 de baterii de mașini electrice va începe să funcționeze în Elveția săptămâna viitoare.

Potrivit The Independent, centrala electrică cu acumulare prin pompare a fost construită într-o peșteră subterană din cantonul elvețian Valais.

Având capacitatea de a stoca și de a genera cantități mari de energie hidroelectrică, bateria va juca un rol important în stabilizarea alimentării cu energie electrică în Elveția și în Europa.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Ce este o baterie de apă

O baterie de apă sau o centrală electrică cu acumulare prin pompare este un tip de stocare a energiei hidroelectrice. Bateria este formată din două bazine mari de apă situate la înălțimi diferite.

Aceasta poate stoca excesul de energie electrică prin pomparea apei din bazinul inferior în cel superior, încărcând” efectiv bateria.

Atunci când este nevoie de energie electrică, direcția apei este inversată. Fluxul de apă face să se rotească o turbină care generează energie hidroelectrică.

Bateriile hidroelectrice sunt deosebit de utile pentru stocarea excesului de energie produsă de sursele de energie intermitente, cum ar fi energia eoliană, solară și nucleară. În perioadele de supraproducție, energia este pompată în bazinul superior și poate fi apoi eliberată pentru a produce energie în perioadele de cerere ridicată.

Bateriile de apă sunt tipul de stocare a energiei în rețea cu cea mai mare capacitate disponibilă în prezent.

De ce a construit Elveția o uriașă baterie de apă

Centrala elvețiană, construită de compania Nant de Drance, este pusă în funcțiune de la 1 iulie.

Centrala are șase turbine de pompare și o putere totală de 900 MW, suficientă pentru a alimenta până la 900.000 de locuințe.

Cu o capacitate de stocare de 20 de milioane de kWh de energie electrică, se speră că bateria de apă va juca un rol important în stabilizarea rețelelor energetice din Elveția și din Europa.

În perioadele de cerere ridicată, cum ar fi în timpul valurilor de căldură, bateria poate reduce probabilitatea de supraîncărcare a rețelei.

Provocările legate de construirea bateriei

Bateria este situată la 600 de metri sub pământ, între rezervoarele Emosson și Vieux Emosson din Valais. A durat 14 ani pentru a fi finalizată, din cauza provocărilor logistice și inginerești considerabile

Între 2012 și 2016, înălțimea barajului Vieux Emosson a fost mărită cu 20 de metri pentru a permite rezervoarelor să stocheze mai multă apă și să creeze mai multă energie.