• Ieri au avut loc alegeri locale în Anglia şi parlamentare în Ţara Galilor şi Scoţia.
  • Boris Johnson este optimist în legătură cu şansele Partidului Conservator.
  • Românca Alexandra Bulat a câştigat postul de consilier local în Cambridge.

Ieri au fost alegeri în tot Regatul Unit. Scoţienii şi galezii şi-au ales parlamentarii, iar englezii au avut alegeri locale. Este cel mai mare scrutin britanic de la Alegerile Generale din 2019.

Avem şi români pe buletinele de vot de acolo: Sergiu Barna a candidat din partea Partidului Conservator pentru Consiliul Judeţean din Kent. Alexandra Bulat ştim deja că a câştigat, din partea Partidului Laburist, funcţia de consilier judeţean în Cambridge. Ea îţi va povesti acum ce nevoi a observat în rândul românilor de acolo. 

Alexandra Bulat, consilier local în Abbey, Cambridge: „Este nevoie de informare mai mult la nivel local, pentru că foarte mulţi români, mai ales cei care au venit recent nu prea ştiu care sunt drepturile lor, ce drepturi au la muncă. În zona dinafara oraşului sunt foarte mulţi români care lucrează în agricultură de exemplu şi chiar am observat că lucrează în nişte condiţii care nu sunt intr-adevăr foarte bune”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

În Estul ţării, structurile de protecţie socială ale Consiliilor Judeţene sunt conduse în mare parte de români.În aceste domenii, englezii au venit şi au făcut recrutări masive din România.Vorbim despre oameni care s-au zbătut, dar nu şi-au găsit locul în ţara noastră.Despre fenomenul emigrării în Regatul Unit vreau să îţi povestec în continuare,prin exemplul lui Nicolae Bătăilă care s-a mutat acum 15 ani în Norwich, pentru un post de asistent medical.El îţi va explica modul în care a privit o parte a comunităţii româneşti din Marea Britanie aceste alegeri. 

Nicolae Bătăilă, român din Marea Britanie: „Am vorbit cu mulţi români şi părerile sunt divizate. Cei care au venit mai recent, acum câţiva ani, înclină către Labour. Sunt anumite zone în Norwich unde majoritatea românilor şi-au luat case, este o mică comunitate românească. Edilii au promis măcar să facă investiţii noi sau să le modernizeze? Personal nu am auzit astfel de promisiuni” 

Alegerile parlamentare din Scoţia pot aduce tensiuni în relaţia acestora cu Londra. Un procent prea mic în rândul conservatorilor ar putea duce la coalizarea laburiştilor cu verzii. Totul pentru ca apoi să fie pus pe masă un referendum de independenţă care ar putea duce la destrămarea Regatului Unit.Boris Johnson a anunţat deja că va respinge orice cerere, deoarece consideră că problema a fost soluţionată la Referendumul din 2014.55% din scoţieni au ales atunci rămânerea în Marea Britanie.Numărul 10 de pe Downing Street este încrezător în forţa conservatorilor din toate regiunile britanice.