• O simulare a arătat ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un atac nuclear.
  • „Planul A”, o simulare care a arătat consecințele devastatoare, prezice milioane de morți și consecințe „potențial catastrofale” pentru Rusia și NATO.
  • Persoanele rănite ar însuma și ele până la 55,9 milioane, deși cifrele nu includ decesele ulterioare care au loc din cauza radiațiilor nucleare.

O simulare terifiantă a prezis că un atac nuclear din partea Rusiei ar distruge milioane de ucraineni în doar cinci ore. În cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar lansa bombe nucleare, atunci „Planul A”, o simulare care a arătat consecințele devastatoare, prezice milioane de morți și consecințe „potențial catastrofale” pentru Rusia și NATO.

Cercetătorii de la Universitatea Princeton din cadrul Programului pentru Știință și Securitate Globală (SGS) au lansat inițial simularea în 2017, cu un interes reînnoit pentru acest sistem în urma evenimentelor din războiul din Ucraina.

Unul dintre creatorii Planului A a declarat că „potențiala dimensiune nucleară” a conflictului în curs de desfășurare din Ucraina ar putea fi demonstrată de simulare.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Dr. Alex Glaser, vorbind pentru Newsweek, a declarat: „Aceasta este cea mai gravă criză cu o potențială perspectivă nucleară în care sunt implicate Rusia și Statele Unite/NATO de la sfârșitul Războiului Rece, chiar dacă riscul unui război nuclear este încă considerat „mic” – așa cum susțin mulți analiști.

„O criză precum cea cu care ne confruntăm în prezent are adesea ca rezultat o lipsă de comunicare între părți, exacerbată de faptul că au rămas foarte puține linii de comunicare active între Rusia și SUA/NATO.”

Modelul utilizează date realiste privind forța nucleară, care aici prevede că milioane de oameni ar muri în câteva ore. Persoanele rănite ar însuma și ele până la 55,9 milioane, deși cifrele nu includ decesele ulterioare care au loc din cauza radiațiilor nucleare.

Videoclipul, care este disponibil pe YouTube, se deschide cu o scurtă declarație adresată telespectatorilor, cu un avertisment înfiorător despre modul în care videoclipul se adaptează la „estimările privind mortalitatea”.


Acesta spune așa: „Ceea ce urmează este o descriere a modului în care un conflict între Rusia și Statele Unite ar putea escalada de la un război convențional la un război nuclear total. Simularea se bazează pe poziții de forță, ținte și estimări reale ale fatalității”.

Deși a fost lansată în urmă cu trei ani, simularea a căpătat de atunci o nouă popularitate, cu o grafică ce prezintă eventualele orori globale ale unui război nuclear.