• Norvegia va asigura gratis vaccinul împotriva noului coronavirus pentru cetățenii ei.
  • Guvernul de la Oslo a transmis că această măsură ar deveni parte a programului național de vaccinare al țării.
  • Norvegia este parte din COVAX, schema globală a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Norvegia nu va percepe nicio taxă pentru vaccinul anti-COVID-19 în privința cetățenilor săi, urmând să fie inclus în programul național de vaccinare, potrivit Reuters. „Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur şi eficace.

De aceea vaccinarea va fi gratuită”, a transmis premierul norvegian, Erna Solberg. Suedia, membru al UE și vecinul Norvegiei, va cumpăra mai multe vaccinuri decât are nevoie și le va vinde apoi Norvegiei. Totodată, Norvegia este inclusă în COVAX, schema globală de distribuire a vaccinurilor anti-SARS-CoV-2 susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Din această schemă face parte și China, dar nu și SUA și Rusia.

Norvegia, donator pentru GAVI și CEPI

Programul își propune să ofere acces echitabil la vaccinurile COVID-19 atât pentru țările bogate, cât și pentru cele sărace. Participanții includ aproximativ 76 de țări bogate, care se autofinanțează.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Schema COVAX mai este gestionată, alături de OMS, de alianţa pentru vaccinuri GAVI şi de Coaliţia pentru Inovaţii de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Mai mult, Norvegia este un donator atât pentru GAVI, cât şi pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.