O țară europeană a propus ca animalele de companie să aibă drepturi egale cu ale omului, mai ales în cazul divorțului dintre stăpâni

Top 5 animale influencer pe Instagram: Care este cel care câștigă 45.000 de dolari pentru o postare
  • Spania a acordat animalelor de companie același statut juridic, în semn de respect pentru drepturile lor
  • Animalele domestice vor fi considerate „ființe vii” conform legislației spaniole în loc de „simple obiecte”, așa cum s-a întâmplat până acum
  • Spania se alătură altor state europene care au acordat același statut legal animalelor de companie, cum ar fi Franța, Germania, Austria și Portugalia

Spania a acordat animalelor de companie același statut juridic ca și oamenilor, astfel că judecătorii vor decide unde va putea merge animalul de companie în cazul în care stăpânii divorțează, ținându-se cont de bunăstarea patrupedului, transmite Inews.co.uk.

Custodia comună a animalului de companie va fi o opțiune deschisă judecătorilor din audierile de divorț, care trebuie să decidă și cine plătește facturile veterinare și mâncarea.

În Spania, 49,3% dintre familii dețin un animal de companie. În schimb, țara are a patra cea mai mare rată a divorțului din Uniunea Europeană.

Drepturile animalelor, la fel de importante ca ale oamenilor

Conform noii legi, maltratarea animalelor de companie va fi considerată o infracțiune ca și cum proprietarul ar fi abuzat o altă persoană.

Dacă cineva găsește un animal de companie abandonat, are datoria publică de a încerca să localizeze proprietarul sau de a informa autoritățile așa cum ar face dacă ar da peste un copil pierdut.

Spania se alătură altor state europene care au acordat același statut legal animalelor de companie, cum ar fi Franța, Germania, Austria și Portugalia.

„Acest lucru arată că ne schimbăm mentalitatea și vedem animalele ca fiind ființe vii cu capacitatea de a simți durere, fericire, tristețe și care nu au nimic de-a face cu o piesă de mobilier sau cu un spectacol”, explică un avocat specializat în drepturile civile, potrivit ziarului La Vanguardia, citat de Inews.co.uk.

Schimbarea legii animalelor de companie a fost introdusă de socialiști și de partidul de extremă stânga Unidas Podemos și a fost susținută de toate celelalte partide, cu excepția partidului de extremă dreapta Vox.

Sandra Guaita, deputat socialist, care a prezentat legea în Parlament, a declarat că oricine se va opune schimbării va „nega durerea și suferința animalelor”.

Noua lege vine întrucât sprijinul în Spania pentru luptele cu tauri a scăzut în ultimii ani. În timp ce unii spanioli o consideră parte a culturii națiunii, alții o condamnă ca fiind prea dură.