• Un nou raport spune că lumea nu înțelege amploarea amenințărilor reprezentate de distrugerea biodiversității și de criza climatică.
  • Probleme de sănătate, transformări legate de perturbări climatice și extincție în masă, acestea sunt predicțiile oamenilor de știință.
  • Grupul propune schimbări de amploare în privința capitalismului la nivel mondial, a educației și a egalității.

Un grup de oameni de știință susține că planeta noastră se confruntă cu un „viitor îngrozitor, de extincție în masă, agravarea sănătății și transformări legate de perturbări climatice”, iar supraviețuirea noastră este amenințată din cauza ignoranței și a lipsei noastre de acțiune, scrie The Guardian.

Cei 17 experți, printre care și prof. Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford, autorul controversatei cărți „The Population Bomb”, și oameni de știință din Mexic, Australia și SUA, spun că planeta se află într-o stare mult mai rea decât cred majoritatea oamenilor, chiar și oamenii de știință.

„Gradul amenințărilor la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață, inclusiv a umanității, este de fapt atât de ridicat, încât este dificil de înțeles chiar și pentru experții bine informați”, scriu ei într-un raport din Frontiers in Conservation Science, care citează mai mult de 150 de studii care expun provocări majore legate de mediu.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Raportul avertizează că, dacă nu se iau măsuri urgente, migrațiile în masă, provocate de schimbările climei, precum și mai multe pandemii și conflicte legate de resurse vor fi inevitabile.

„Noi nu facem un apel la predare [în fața pericolului], ci scopul nostru este să oferim liderilor un „duș rece”, realist asupra stării planetei, care este esențial pentru planificarea evitării unui viitor teribil”, adaugă acesta.

Abordarea acestor probleme extraordinare necesită, după părerea acestui grup, schimbări de amploare în privința capitalismului global, a educației și a egalității. Raportul propune abolirea ideii de creștere economică perpetuă, stabilirea corectă a prețurilor externalităților de mediu, încetarea utilizării combustibililor fosili, reducerea lobby-ului corporatist și emanciparea femeilor.

Săptămâna aceasta, o coaliție de peste 50 de țări s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în 2030. Se estimează că un milion de specii sunt expuse riscului dispariției, potrivit unui raport recent al ONU.

Lucrarea citează o serie de rapoarte publicate în ultimii ani, printre care: Raportul Forumului Economic Mondial din 2020, raportul de evaluare globală IPBES din 2019 și raportul Planeta vie din 2020 al World Wildlife Fund, care a avertizat că dimensiunea medie a populației vertebratelor a scăzut cu 68% în ultimii cinci ani.