Obama critică administrația Trump: „Această pandemie a ridicat în sfârşit cortina”

Sursă foto: Profimedia
  • Fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, a criticat administraţia Trump, în două discursuri înregistrate.
  • Observaţiile lui Obama, rare ca atitudine a unui fost preşedinte, par a fi un efort pentru a consola o parte din publicul american nemulţumit de felul în care Trump gestionează criza.
  • Fostul preşedinte a folosit, de asemenea, ocazia pentru a încerca să adune naţiunea, într-un an electoral, în jurul valorilor istorice ale democraţilor.

În lipsa tradiţionalor ceremonii de absolvire, Obama le-a ţinut elevilor de liceu şi colegiu un discurs virtual în care a îmbinat îndemnurile de a „prelua iniţiativa”, construiţi societatea, faceţi ce este corect, fiţi un lider – cu un mesaj critic la adresa administraţiei Trump.

„SUA duc lipsă de leadership în gestionarea crizei privind coronavirusul”, a spus Obama,, în condiţiile în care SUA se confruntă cu o întârziere în implementarea deciziilor, iar epidemia a ucis mai mult de 87.000 de americani.

„Mai mult decât orice, această pandemie a ridicat în sfârşit cortina, pe ideea că atât de mulţi dintre cei care se ocupă chiar ştiu ce fac”, a spus Obama, în unul dintre mesajele transmise online. „Mulţi dintre ei nici măcar nu se prefac că sunt responsabili”.

Obama a revenit la această temă şi în mesajul transmis ulterior.