• Fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, a criticat administraţia Trump, în două discursuri înregistrate.
  • Observaţiile lui Obama, rare ca atitudine a unui fost preşedinte, par a fi un efort pentru a consola o parte din publicul american nemulţumit de felul în care Trump gestionează criza.
  • Fostul preşedinte a folosit, de asemenea, ocazia pentru a încerca să adune naţiunea, într-un an electoral, în jurul valorilor istorice ale democraţilor.

În lipsa tradiţionalor ceremonii de absolvire, Obama le-a ţinut elevilor de liceu şi colegiu un discurs virtual în care a îmbinat îndemnurile de a „prelua iniţiativa”, construiţi societatea, faceţi ce este corect, fiţi un lider – cu un mesaj critic la adresa administraţiei Trump.

„SUA duc lipsă de leadership în gestionarea crizei privind coronavirusul”, a spus Obama,, în condiţiile în care SUA se confruntă cu o întârziere în implementarea deciziilor, iar epidemia a ucis mai mult de 87.000 de americani.

„Mai mult decât orice, această pandemie a ridicat în sfârşit cortina, pe ideea că atât de mulţi dintre cei care se ocupă chiar ştiu ce fac”, a spus Obama, în unul dintre mesajele transmise online. „Mulţi dintre ei nici măcar nu se prefac că sunt responsabili”.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE RACHETE CU PRIORITATE
CUM SE PEDEPSEȘTE CONSUMUL LA VOLAN?
ZF: CREDIT FIX SAU DOBÂNDĂ. CE ALEGI?
UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
7/10 INVESTITORI SUNT ATRAȘI DE ROMÂNIA
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE

Obama a revenit la această temă şi în mesajul transmis ulterior.