• Jurnalistul Ștefan Ionescu: ,,Urmare a patru ani cu Trump, patru ani care au divizat mai mult ca niciodată poporul american. Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Știm gustul lor pentru armele de foc.”
  • Profesorul Iulian Chifu: ,,Ne așteptăm la bătălii juridice foarte importante. Dacă diferențele sunt mici, câștigul este discutabil în statele în care se pune această problemă. Cel mai probabil, vom avea bătălii legale.”
  • Jurnalista Lucia Cujbă: ,,Republica Moldova va rămâne în anonimat pentru că Igor Dodon a reușit să o readucă acolo. Ne-a decuplat de la Uniunea Europeană, de la fondurile care veneau de acolo.
  • S. Ionescu: ,,Miercuri dimineața, împreună cu domnul profesor Iulian Chifu, pe Aleph News, de la 3:30 dimineața analizăm alegerile, analizăm campania, vedem primele rezultate și cu intervenții multe din Statele Unite.”

“Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi joi seara la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnaliştii Aleph News, Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă.

În prima parte a emisiunii, profesorul Iulian Chifu și jurnalista Lucia Cujbă fac o analiză a alegerilor din Republica Moldova, din 1 noiembrie 2020. Cei doi invitați îți dezvăluie de ce Republica Moldova, statul cu 1 milion de cetățeni români, este din nou la răscruce. Care este amestecul Rusiei în alegeri, dar și cum a avoluat, de-a lungul timpului, relația României cu Moldova.

Moldovenii, din nou la răscruce!

Reamintim că în cursă sunt 8 candidaţi, dintre care 3 cu viziuni de dreapta, 2 unionişti şi 3 cu viziuni de stânga. Cele mai multe şanse le au Igor Dodon, actualul preşedinte, şi Maia Sandu, fost premier. Confruntarea finală între cei doi candidaţi se va da în turul doi, programat pe 15 noiembrie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Jurnalista Lucia Cujbă îți spune care sunt alternativele de vot ale moldovenilor, dar și care este paradoxul situației de acolo.

,,Oamenii vor fi puși să aleagă între Est și Vest, tema geopolitică este iarăși cu cine merge mai departe: cu Rusia sau Europa. După primul tur vor ieși Igor Dodon și Maia Sandu. Igor Dodon și puterea pregătesc fraude majore, au deschis secții prea multe în Rusia și Transnistria. (…) Tocmai ăsta este paradoxul, situația este foarte proastă, însă Igor Dodon este votat masiv.”

Lucia Cujbă:,, Republica Moldova are toate șansele să devină, dacă nu a devenit deja, un satelit al Moscovei

,,Republica Moldova va rămâne în anonimat pentru că Igor Dodon a reușit să o readucă acolo. Ne-a decuplat de la Uniunea Europeană, de la fondurile care veneau de acolo. Cred că Republica Moldova are toate șansele să devină, dacă nu a devenit deja, un satelit al Moscovei. Cu Maia Sandu…este speranța tinerilor, a diasporei. Este o problemă cu diaspora acum din cauza pandemiei. Pot vota, dar este mult prea complicat decât de obicei, sunt mult mai puțin secții de votare deschise și este temerea că nu vor ieși suficient de mulți la vot pentru a o susține pe candidata pro-europeană.”

Despre parteneriatul strategic România-Republica Moldova

La rândul său, profesorul Iulian Chifu face o analiză a ceea ce reprezintă parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova.

,,Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova este pentru integrare europeană. Republica Moldova, pe vremea lui Voronin, în 2004, a votat, fără un vot, pentru integrare europeană. Ei au o lege pe care Dodon o încalcă zi de zi, mergând în contra răspăr, să zicem. Și acest lucru este important. Atât timp cât avem un guvern care merge, face reforme si apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, va fi sprijinit de către România. În situația actuală, susținem doar populația, autoritățile locale, proiecte la nivel social, pentru că sunt români și, în România, sunt în jur de 80% care susțin unificarea cu Republica Moldova.”

Ce se alege de America?

Și de la alegerile din Moldova, schimbăm macazul spre visul american și  luăm pulsul alegerilor din SUA. Întrebarea ce se alege de America este mai actuală ca niciodată, deoarece ne despart doar câteva zile până la alegerile americane din 3 noiembrie 2020.

Profesorul Iulian Chifu și jurnalistul Ștefan Ionescu îți spun care sunt previziunile, care sunt reacțiile și mai ales cum se vede America cu Trump sau America cu Biden. Invitații lui Vlad Craioveanu îți explică și ce ar însemna o schimbare de agendă în SUA pentru restul planetei.

Ștefan Ionescu: ,,Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Știm gustul lor pentru armele de foc.”

Jurnalistul Ștefan Ionescu vorbește despre dintre potențialele scenarii de după alegerile americane din 3 noiembrie 2020, în cazul în care Donald Trump ar pierde alegerile și, implicit, fotoliul de la Casa Albă.

,,Scenariul de groază ca Trump să piardă și să înceapă cu acuzațiile. S-ar putea ajunge la niște conflicte armate. Am văzut chiar weekend-ul trecut în New York o demonstrație pro-Biden. Au venit cei ai lui Trump cu muzică, era melodia YMCA pe care Trump a dansat în ultima perioadă. S-au încăierat pe stradă chiar in New York și a venit poliția. Adică există și riscul acesta. Urmare a patru ani cu Trump, patru ani care au divizat mai mult ca niciodată poporul american. Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Știm gustul lor pentru armele de foc.”

Cursa pentru America, până la ultimul vot număratx

Iulian Chifu, analist de politică externă, îți spune franc faptul că meciul pentru Casa Albă se joacă încă, iar cursa pentru America se va duce până la ultimul vot numărat. Miza este una uriașă.

,,Ne așteptăm la bătălii juridice foarte importante. Dacă diferențele sunt mici, câștigul este discutabil în statele în care se pune această problemă. Cel mai probabil, vom avea bătălii legale. Deja sunt două. Astăzi a fost a doua decizie la Curtea Supremă de Decizie, dominantă de republicani, dar care au luat până acum, mai degrabă, decizii în defavoarea solicitărilor republicane. Important este că un număr mare de voturi a fost deja depus. Am ajuns la o sumă fără precedent. Depășisem 70 de milioane. Mai mult de 55% din votanții de acum patru ani au votat deja prin poștă sau direct. Înseamnă că ne așteptăm la o prezență la vot care va fi foarte mare, că vorbim despre emoție mare. Oameni care au ieșit să sancționeze, care au ieșit să se afirme. Trecem peste interviurile de la cozile enorme. 11 ore să stai să votezi este…”

Trump, între iubire și ură

Cât despre Donald Trump, profesorul Chifu susține că ori îl iubești, ori îl detești. Cale de mijloc nu există.

„Cred că, mai degrabă, emoția o crează în mică măsură Biden. Emoția o crează Trump în ambele sensuri. Pe Trump ori îl adori cu toate, ori ai o reținere și consideri că nu trebuie sa se mai reproducă. Dacă nu era 2020, Donald Trump avea șanse să defileze.”

Analistul politic Iulian Chifu, despre visul american

Cât despre visul american, iată ce comentează profesorul Iulian Chifu.

,,Sunt două visuri americane care se ciocnesc în actualele alegeri. Este visul fondator, mitul fondator al Americii. Europeanul sărac fuge de acasă, pe vas cu bocceluța, ajunge în America , cu pușca în mână cucerește vestul sălbatic, își face propriul pământ și construiește Statele Unite de jos în sus. Acesta este mitul fondator al Americii. Avem și celălalt mit…Kamala Harris. Celălalt mit este cel contemporan. Tot un migrant, de data aceasta bine pregătit, cu înțelegere, cu pregătire, cu cunoaștere, dar discriminat la el în țară, fără posibilități și care vine în țara tuturor posibilităților. Vine în America, unde visul american înseamnă să poți să realizezi orice. Și fata care își construiește cariera, este pe punctul de a deveni primul vice-președinte femeie African-American al Americii și, de ce nu, dacă se întâmplă ceva cu eventualul președinte Biden, poate prelua ea. Iată ce înseamnă celălalt vis american.”

O nouă noapte Albă la Casa Albă, în direct la Aleph News!

Dacă și tu ești curios ce se alege de America, miercuri dimineață jurnaliștii Aleph News iau pulsul alegerilor care ar putea schimba soarta planetei și îți spun primele rezultate ale bătăliei dintre Donald Trump și Joe Biden.

,,Miercuri dimineața, împreună cu domnul profesor Iulian Chifu, pe Aleph News, de la 3:30 dimineața, oră cu care ne-am obișnuit până acum la dezbateri, pentru că la 4:00 se închid urnele pe Coasta de est. Analizăm alegerile, analizăm campania, vedem primele rezultate și cu intervenții multe din Statele Unite, ca să ne facem o idee…Ce e mai bine pentru ei, ce e mai bine pentru noi.”