• Iulian Chifu: ,,Țara noastră va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică a UE. Înseamnă că toată cercetarea europeană se adună la București.”
  • Iulian Chifu: ,,Bătălia este la nivelul tehnologiilor, la nivelul cercetării și la nivelul capacității de a combate, în domeniul securității cibernetice”
  • Iulian Chifu: ,,Va trebuie să obligăm partidele să aibă și această interfață publică, să se confrunte cu publicul, să se confrunte între ele, în așa fel încât să știe toată lumea despre cine e vorba”
  • CRBL: ,,Trăiesc din ce am produs. Sunt posesor de CRBL, și la propriu si la figurat, și atunci am avut grijă să trăiesc bine!”

,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, invitați joi seara  la Aleph News – profesorul Iulian Chifu, analist de politică externă și cântărețul CRBL.

Iulian Chifu îți vorbește despre un subiect cu o miză uriașă pentru România, Mai exact, țara noastră va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică, în urma unei selecții la care au participat șapte orașe candidate. Ce este, pe cine și cu ce ajută concret prima Agenție Europeană care va avea sediul în țara noastră?

Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei. Bucureștiul a câștigat cu 15 voturi la 12. Iulian Chifu îți explică cum va funcționa și care este conceptul prin care se va îndeplini misiunea europeană.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Iulian Chifu: ,,În primul rând, este o recunoaștere a României!”

Analistul de politică externă îți vorbește și despre importanța găzduirii la București a Centrul European pentru Securitate Cibernetică a UE și ce înseamnă acest lucru pentru România.

,,Agențiile fac două lucruri: politicile și banii. Totul trece prin aceasta agenție și este vorba de vreo 2 miliarde. Vorbim de componenta de cercetare, de tehnologie. Aici este bătălia, la nivelul tehnologiilor, la nivelul cercetării și la nivelul capacității de a combate, în domeniul securității cibernetice. În primul rând, este o recunoaște a României. (…) Cel mai important strateg este componenta aceasta de cercetare strategică, tehnologie pe zona cibernetică. Înseamnă, că toată cercetarea Europeană vine la tine. Se adună la București.”

Invitatul lui Vlad Craioveanu îți explică și care sunt vulnerabilitățile și provocările existente în domeniul securității cibernetice. Acesta ne devoalează că, în contextul pandemiei, cei vizați de hackeri au fost producării de vaccinuri.

,,Iulian Chifu: Rețineti, cyber security, cyber defence, în noul context sunt foarte importante.  Gândiți-vă că avem anunțate acum, nu mai vorbim de intervenția în alegeri, EPT 28-29, respectiv GRU și SVR la alegerile  americane și în alte locuri, dar și Agenția Antidrog, Agenția pentru sportivi împotriva dopajului, toate au fost sub atac.  Dar gândiți-vă că numai în ultima perioadă au fost raportate spargeri  și atacuri la producătorii de vaccinuri, de exemplu, în pandemie.

Vlad Craioveanu: Era de așteptat.

Iulia Chifu: La Agenția europeană, cea care urmează să valideze, a medicamentului, am avut atac cibernetic. Păi și acolo responsabilitatea și tipul de intervenție trebuie să fie preluat de aceasta agenție, nu e peste noapte.  În primul rând este responsabil statul unde se petrece care are propriile sale instrumente. Dar până la urmă tot la nivelul viitoarei agenții se vor întampla.”

I.Chifu: ,,Avem oameni foarte buni pe domeniul securității cibernertice”

Afli de la Iulian Chifu că decizia de astăzi va aduce și oportunitatea de a crea noi locuri de muncă. Analistul de politici externă îți mai spune că ele nu vor fi dedicate în totalitate românilor, fiind un centru european, însă se vor face anunțuri și cei mai buni vor intra.

România are două mari atuuri: este țara-gazdă și, pe deasupra, avem profesioniști în domeniul securității cibernetice.

,,Vor fi locuri de muncă, depinde cum arată structura. Gândiți-vă că de-abia s-a aprobat locul unde va fi aceasta agenție, după care urmează statele, bugetele. (…) Avem oameni foarte buni pe domeniul securității cibernertice. Aici, intra și zona privată și zona de cercetare universitară. Nu o să dau nume, dar avem companii care fac securitatea cibernetică a Parlamentului European, companii private.”

I.Chifu: ,,Problema este a noastră și a legislației!”

De la securitate cibernetică ne mutăm la scena politică de pe plaiurile noastre mioritice. Și ne oprim cu discuția la o întrebare pe care mulți au rostit-o după alegerile parlamentare: cum a apărut și cum a reușit să obțină un procentaj atât de mare Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)?

,,Vlad Craioveanu: Cum vedeți apariția acestul nou partid, AUR? Există voci care spun că procentajul ăsta destul de mare pe care l-au obținut la alegeri l-au obținut pentru că s-au folosit tehnici gen Cambridge Analytica, de microtargeting.

Iulian Chifu: E adevărat, au fost tehnici de microtargeting. Problema este a noastră și a legislației. E adevărat, suntem în perioadă de pandemie, dar în mod normal, eu trebuie să stabilesc că dezbaterea se desfășoară în spațiu public, nu în rețele ascunse, închise, în dark web sau în spatele ușilor închise, unde se fac niște recrutări spunându-li-se orice oamenilor, care sunt convinși și duși la vot. Deci aici o sanitarizare și pe spațiul acesta. Va trebuie să obligăm partidele să aibă și această interfață publică, să se confrunte cu publicul, să se confrunte între ele în așa fel încât cele ce le propovăduiesc să apără în spațiu public și să știe toată lumea despre cine e vorba.

Vlad Craioveanu: Da, dar la noi partidele refuză confruntările electorale…

Iulian Chifu: Adică s-a făcut o recrutare pe bule, ca să înțelegem. Am cules strict ce am vrut să spun în acele bule, nu sunt confruntat de nimeni, nu intră nimeni peste bula mea, peste grupul meu închis și nici nu îmi spune o altă părare ca cel care se uită să aibă o opinie formată din mai multe. De aici, aici trebuie să gasim forma prin care toate aceste lucruri, dezbaterea să fie și partidele să fie în spațiul public, adică într-un spațiu în care pătrunde oricine.

Nu în grupuri închise, nu în zone din astea de recrutare. Eu vă aduc aminte că în Marea Britanie Cambridge Analytica este interzisă, în Statele Unite nu, dar în Marea Britanie este interzisă. În consecință, poate, ne gândim și noi apropos de instrumentarul de această factură, în ce măsură, nu cumva, ajută la modificări substanțiale la nivelul mentalului colectiv și sunt instrumente de război informațional.”

CRBL, despre muzică, planuri și noua viața în Spania: ,,În zona de Dance, CRBL nu o să mai fie!

Și de la probleme de securitate și siguranță cibernică, trecem la muzică, inspirație și povești de viață. Personajul principal: cântărețul CRBL, care într-un an, deloc ușor pentru artiști, s-a mutat cu familia în Spania.

Va face o carieră muzicală și peste hotare, dar și ce l-a determinat pe artistul român să ia o asemenea decizie radicală?

Oficial îi merge bine!

Cel care ne-a spus de fiecare dată – e drept, pe ritmul muzicii – că oficial îi merge bine susține că are o viață liniștită, cu vedere la mare și se bucură de locurile la care a visat dintotdeauna/ Ceea ce pare că nu prea a făcut cât a fost în România.

,, Am băut foarte multă apă la viața mea, dar vine o vreme în care apa se schimbă în vin.”

CRBL, despre muzică și hateri: ,,Proștii și haterii sunt foarte asemănători”

CRBL mărturisește că, pe fondul pandemiei și al restricțiilor existente și în Spania, perioada este una ideală pentru compus. În plus, după 20 de ani de show-biz, a luat o hotărâre care nu seamănă cu nimic din ce a fost până acum. Mai exact: nu va mai conta cantitatea, ci calitatea!

ID MAM 191469

,,CRBL: Am hotărât ca după 20 de ani de show-biz, unde  a trebuit să fac și ce se cere și ce trebuie, am hotărât să mă premiez și să fac doar ce vreau în materie de muzică. Cu timpul creștem, ne facem mai mari, gândim altfel, filtrăm altfel, și în momentul ăla parcă vrei altceva.

Vlad Craioveanu: E vorba de o schimbare de direcție în cariera ta muzicală, să ne așteptăm că vei aborda alt gen sau tot pe zona de Dance dar cu mici modificări?

CRBL: Nu, nu! CRBL în zona de Dance nu o să mai fie, nu pot spune „Niciodată” pentru că e un cuvânt periculos, dar m-am dus în cu totul altă direcție… Uite, anul ăsta am lansat un EP care se numește „Paie pe foc”, cu 6 piese… După care am început promovarea albumului „Trandafiri și Jack”. E un contrast și albumul ăsta chiar însumează ce-am vrut eu să spun prin metafora asta, „Trandafiri și Jack”. Am lansat 4 videoclipuri, 4 piese, diferite una de alta, în decembrie mai vine încă una care se intitulează „Încearcă și tu”, după care în ianuarie am să lansez tot albumul.

Vlad Craioveanu: CRBL, le găsim pe YouTube deja?

CRBL: Toate sunt sus pe YouTube, toate, toate, toate. (..) Pentru mine nu mai contează cantitatea, contează doar calitatea, le-am și spus, cred că sunt singurul artist din România care se bucură când îi scad urmăritorii pentru că înseamnă că se cern, eu nu am nevoie de hateri, și am spus că fac muzică interzisă proștilor. Într-adevăr, proștii și haterii sunt foarte asemănători, nu toți, ca să nu generalizăm, dar în mare cam acolo sunt… Și atunci nu mă deranja ca să nu te deranjez. Nu mai sta alături de mine dacă nu îți face plăcere. (…) Și, într-adevăr, am niște supărări, am niște frustări, am muncit mult la viața mea și încă sunt pregătit să muncesc. Sunt un artist la început de drum, cu un alt stil muzical, cu altă formă de abordare a muzicii și atunci am luat-o ca atare. Am să cânt pentru 10 oameni dar măcar sunt acei 10 oameni.”

,,Sunt posesor de CRBL și la propriu si la figurat. Trăiesc din ce am produs!

CRBL are un mesaj pentru cei care îl tot întreabă din ce trăiește în Spania – ținând cont de faptul că este într-o țară străină în care nu are notorietatea din România –  dar și că, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, nu mai produce bani din concerte.

,,Eu sunt și Furnicuța, sunt și greierelul. Am hotărât anul acesta să nu fac absolut nimic. Iar de la anul am niște proiecte separate de muzică. Toata lumea mă întreabă cu ce trăiesc. Trăiesc din ce am produs. Că eu sunt posesor de CRBL și la propriu si la figurat și atunci am avut grijă să trăiesc bine.”