• Octavian Ursu: Sunt câteva mii de persoane vaccinate în orașul Görlitz, dar este un proces care se schimbă de la săptămână la săptămână și de la oră la oră
  • Octavian Ursu, despre orașul Görlitz, unde s-au filmat câteva filme celebre: ,Este un oraș vechi, deosebit de frumos și oferă câteva imagini deosebite
  • Octavian Ursu, despre cum se înțelege cu Dominic Fritz, primarul german al Timișoarei: Ne înțelegem foarte bine. Am comunicat de mai multe ori, am avut câteva interviuri împreună
  • Octavian Ursu, despre politicienii preferați: ,,Din Germania, Angela Merkel a fost șefa partidului meu foarte mult timp. În septembrie, se va termina ultima ei legislatură, a fost 16 ani la putere ca și cancelar, aici în Germania. Un politician absolut deosebit.

Octavian Ursu, românul ales primarul orașului german Görlitz, a fost invitatul lui Vlad Crioveanu, la „Ochii pe mine”, de miercuri seara.

Octavian Ursu, despre venirea în Germania

Am venit aici acum 30 de ani, mișcat de examenul meu profesional, am studian la Conservator în București și am obținut aici un loc în orchesta teatrului și încet- încet și în politică.  (…) Acum 10-12 ani, am candidat, am intrat în Consiliul și după aceea m-am angajat și pe cale politică  în Partidul Creștin Democrat unde am avut mai multe funcții de conducere, apoi am candidat ca primar. Deci, a fost un lung drum până aici.”

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Octavian Ursu: ,,În general, cred că este o anumită reticență când cineva care nu este născut la față locului se angajează în mod deosebit în viața politică. Dar faptul că am fost întrebat dacă vreau să mă angajez  în politică este și un semn de mare toleranță. (…)”

Octavian Ursu:,,După 30 de ani nu mai este așa ușor de recunoscut că vin din altă parte!

,,Eu întotdeauna am vorbit foarte deschis de unde provin, unde mi-am petrecut copilăria și studiul și școala și am vorbit foarte pozitiv de țara mea natală. Mi-am păstrat acest fel de a fi. Niciodată nu am ascuns faptul că vin din România. Este și greu de ascuns pentru că, la început am avut probleme și cu limba și cu un anumit accent. După 30 de ani nu mai este așa ușor de recunoscut că vin din altă parte.”

Octavian Ursu, despre cât de repede a învățat limba germană: ,,A durat câțiva ani de zile. Am intrat în politică acum vreo 12 ani și aveam un vocabular destul de bogat. La început nu am putut vorbi deloc germană, vorbeam engleză și franceză, dar germană a durat câțiva ani de zile.”

Octavian Ursu, de la trompetă la primărie:,, Am avut și cariera mea muzicală, înainte de a face o carieră politică”

,,Am venit în Germania ca și muzician și am lucrat peste 20 de ani în orchestră ca prim-trompetist. Am avut și cariera mea muzicală, înainte de a face o carieră în plan politică. (…) Baltă de tot nu, dar din păcate timpul este limitat și nu prea ajung sa cânt și la trompetă. Am cântat un pic de Crăciun pentru familie, că eram numai noi, între noi.

Octavian Ursu: ,,Nu am avut ocazia aici să tai porcul în Germania, nici în România nu am tăiat. Soția mea provine din Germania, așa că mâncăm și alte feluri de mâncare, de Crăciun.”

Octavian Ursu, despre ce apreciază la nemți: ,, În 1990, nu am plecat cu gândul să rămân în Germania”

,,Apreciez în mod deosebit la nemți sau la țara în care trăiesc acum corectitudinea, organizarea din Germania, poate și disciplina. Eu, personal, un tip disciplinat și cred ca faptul acesta m-a dus la decizia să pot rămâne aici. În 1990, nu am plecat cu gândul să rămân în Germania, am plecat cu gândul să lucrez 1-2 ani în străinătate.”

Octavian Ursu, despre dorul de România: ,,Nu a fost posibil să-l vizitez pe tatăl meu

,,Din când în când îmi este dor și de acasă și România este încă acasă, deși trăiesc aici. Am rude destul de multe în România. Tatăl meu trăiește încă în București și mai ales din cauza situației în care ne aflăm cu toții din cauza pandemiei nu a fost posibil să-l vizitez pe tatăl meu. Sper că anul acesta să ne putem reîntâlni la vară.”

Octavian Ursu, despre promisiunile făcute în campania electorală

,,Încet-încet, am pătruns în societatea de aici și am constatat că am o anumită dorință de a schimba în bine anumite lucruri. Eu am candidat la primăria orașului Görlitz, oraș care este aflat la granița cu Polonia, o parte a orașului se află în Polonia. Suntem un oraș european, avem un contract de colaborare de peste 20 de ani cu partea poloneză. Avem relații foarte bune cu ei. Orașul se află pe de o parte în mijlocul Europei și pe de altă parte la granița estică a Germaniei. Nu sunt numai avantaje și sunt unele lucruri care se simt ca și dezavantaje. Faptul că te afli la granița de est a Germaniei, iar faptul acesta m-a determinat să fac anumite propuneri cum ne putem dezvolta economic și cu partea poloneză. Iar dezvoltarea economică se bazează pe dezvoltare tehnologică modernă. Este un oraș vechi foarte frumos, foarte atractiv, asemănător cu orașele noastree din Transilvania,  iar pe de altă parte îi lipsește o mare parte de dezvoltare economică de viitor. Am făcut anumite propuneri, ca să nu spun promisiuni, cum îmi imaginez eu dezvoltarea orașului.”

Octavian Ursu: ,,Scopul de vârf al vaccinării este să reducă rata de mortalitate în privința pandemiei”

,,Mă voi vaccina în momentul în care sunt la rând să mă vaccinez, există un anumit sistem, probabil ca în România sau asemănător. În primul rând se vaccinează cei care sunt în mod deosebit în pericol în momentul de față să se infecteze, cei mai în vârstă și cei care se află în casele de bătrâni, și personalul medical. Acest proces a început imediat după Crăciun aici în Germania, iar în următoarele săptămâni și alte grupuri periclitate ale populației până când vor ajunge toți să obțină un vaccin, cel puțin cei care doresc să se vaccineze, nu toată lumea dorește să se vaccineze. (… ) Aceasta a fost ordinea, pentru că scopul de vârf al vaccinării, cel puțin aici în Germania, este să reducă rata de mortalitate în privința pandemiei care are loc în momentul de față.

Vlad Craioveanu: Și nu au făcut scandal consilierii de Primărie, cum că „Noi trebuie să ne vaccinăm primii, că noi suntem politicieni, suntem parte din sistem, din angrenaj, fără noi țara se duce de râpă, noi vrem să fim vaccinați!”

Octavian Ursu: Dacă vor să fie vaccinați trebuie să se așeze la coadă și să aștepte până le vine rândul!”

Octavian Ursu, despre păstrarea dozelor de vaccin

,,Procesul funcționează destul de bine până în momentul de față. Chiar astăzi am auzit știrea că și al doilea vaccin a fost acceptat de Uniunea și de Comisia Europeană – vaccinul Moderna și că și acest vaccin va intra în următoarele săptămâni în procesul de vaccinare. Rata de vaccinare va crește în fiecare săptămână.  Majoritatea oamenilor se bucură de această șansă. Știm foarte bine că este o situație dificilă pentru noi toți și pentru economiile noastre și de aceea cei mulți văd ca o șansă de a ieși din acest impact. Sigur că există și cei care sunt mai critici în privința vaccinării, care nu dau credibilitate acestei situații de criză în care ne aflăm.”

Octavian Ursu, despre provocările vaccinării:

 ,,Cred că una dintre cele mai mari provocări a fost faptul că țările europene să se înțeleagă la nivel european care este strategia de vaccinare, ce număr de doze vor fi cumpărate pe piața internațională și mi se pare un succes deosebit faptul că țările europene s-au înțeles să acționeze împreună.”

Octavian Ursu: ,,Sunt câteva mii de persoane vaccinate în orașul Görlitz, dar este un proces care se schimbă de la săptămână la săptămână și de la oră la oră. Funcționează în momentul de față destul de bine și este cred bine organizat.”

Octavian Ursu: Da, sigur, dacă sunt mai multe tipuri de vaccin pe piață, dacă vaccinul care se oferă este verificat, de ce nu? Poate fiecare hotărî, poate împreună și cu doctorul de casă, sigur că da!

Octavian Ursu, despre orașul Görlitz, unde s-au filmat câteva filme celebre: ,,Este un oraș vechi, deosebit de frumos și oferă câteva imagini deosebite. Există o tradiție mai lungă, de mult timp funcționează ca un oraș în care se produc filme. După 1990, s-au produs aici filme de renume, de la Hollywood.Plănuim să instalăm o Academie de Film aici în Görlitz, pentru a deveni și mai atractiv pentru producțiile internaționale.”

Octavian Ursu: ,,Nu trebuie acum să exagerăm lucrurile că nu curge numai lapte și miere aici, în Germania, pe stradă. Poate, din punct de vedere cultural sunt ceva mai disciplinați nemții, dar, sigur că, din când în când trebuie să atragem și atenția pentru a fi și mai multă curățenie.”

Octavian Ursu, despre cum se înțelege cu Dominic Fritz, primarul german al Timișoarei: ,,Ne înțelegem foarte bine. Am comunicat de mai multe ori, am avut câteva interviuri împreună. Am vorbit să ne întâlnim cu prima ocazie după această perioadă. Cred ca va face treaba bună, pentru ca și el ca și mine vine cu o perspectivă din afară și cred că are șanse să facă treabă bune. Poate ajuta orașul și regiunea.”

Octavian Ursu, despre politicienii preferați: ,,Din Germania, Angela Merkel a fost șefa partidului meu foarte mult timp. În septembrie, se va termina ultima ei legislatură, a fost 16 ani la putere ca și cancelar, aici în Germania. Un politician absolut deosebit. La mod internațional, Barack Obama. La noi în țară îl apreciez pe domnul Iohannis pe care l-am și întâlnit personal, acum 2-3 ani.”