• Putin a semnat un pact cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, care prevede asistență militară reciprocă între Moscova și Pyongyang.
  • Coreea de Sud a declarat că ar lua în considerare trimiterea de arme Ucrainei, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de politică.
  • Putin a anunțat că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord, ca răspuns la faptul că aliații NATO au permis Ucrainei să folosească arme cu rază lungă.

În spatele zâmbetelor, baloanelor și spectacolului de pe covorul roșu al vizitei Președintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord de săptămâna trecută, a apărut un semnal puternic: în confruntarea cu SUA și aliații săi cu privire la Ucraina, liderul rus este dispus să sfideze interesele occidentale ca niciodată până acum, conform AP News.

Pactul pe care l-a semnat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un prevede asistență militară reciprocă între Moscova și Pyongyang în cazul în care unul dintre cele două este atacat. Putin a anunțat, de asemenea, pentru prima dată, că Rusia ar putea furniza arme țării izolate, o mișcare care ar putea destabiliza Peninsula Coreeană și ar putea avea reverberații mult mai departe.

Putin a descris potențialele livrări de arme drept un răspuns la faptul că aliații NATO au furnizat Ucrainei arme cu rază mai mare de acțiune pentru a ataca Rusia. El a declarat fără menajamente că Moscova nu are nimic de pierdut și este pregătită să meargă până la capăt pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
PUTIN TRIMITE LA RĂZBOI 10.000 MIGRANȚI
URSULA LUPTĂ PENTRU ȘEFIA C.E.

Noul acord cu Pyongyang a marcat cea mai puternică legătură dintre Moscova și Pyongyang de la sfârșitul Războiului Rece.

Kim a declarat că a ridicat relațiile bilaterale la nivelul unei alianțe, în timp ce Putin a fost mai precaut, observând că angajamentul de asistență militară reciprocă reflectă un tratat din 1961 între Uniunea Sovietică și Coreea de Nord. Acest acord a fost abandonat după prăbușirea Uniunii Sovietice și înlocuit cu unul mai slab în 2000, când Putin a vizitat pentru prima dată Pyongyangul.

Coreea de Sud a răspuns declarând că ar lua în considerare trimiterea de arme Ucrainei, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de politică pentru Seul, care până acum a trimis doar asistență umanitară Kievului, în cadrul unei politici de lungă durată de a nu furniza arme țărilor implicate în conflicte.

Putin a insistat că Seulul nu are de ce să se îngrijoreze, deoarece noul pact prevede doar asistență militară în caz de agresiune și ar trebui să acționeze ca un factor de descurajare pentru a preveni un conflict. El a avertizat puternic Coreea de Sud să nu furnizeze arme letale Ucrainei, afirmând că ar fi o „greșeală foarte mare”.

Întrebat dacă trupele nord-coreene ar putea lupta alături de forțele ruse în Ucraina în cadrul pactului, Putin a spus că nu este nevoie de așa ceva.

Luna trecută, Putin a avertizat că Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune altora pentru a lovi ținte occidentale, ca răspuns la faptul că aliații NATO au permis Ucrainei să folosească armele aliaților săi pentru a efectua atacuri limitate pe teritoriul rus. El a continuat acest avertisment joi cu o amenințare explicită de a furniza arme Coreei de Nord.

În timp ce ridică perspectiva livrărilor de arme către Pyongyang care ar încălca sancțiunile ONU, Putin a mai spus că Rusia va depune eforturi în cadrul organismului mondial pentru a atenua restricțiile – un semnal aparent că Moscova ar putea încerca să păstreze livrările de arme către Pyongyang sub radar și să mențină un grad de negare pentru a evita acuzațiile de încălcare a sancțiunilor.

Rusia și Coreea de Nord au respins afirmațiile SUA și ale aliaților săi potrivit cărora Phenianul a furnizat Moscovei rachete balistice și milioane de proiectile de artilerie pentru a fi utilizate în Ucraina.

Vizitele lui Putin în Coreea de Nord au reprezentat o nouă provocare pentru principalul aliat al Pyongyangului, China, permițându-i lui Kim să se protejeze și să își reducă dependența excesivă de Beijing. China a evitat până acum să comenteze noul pact, dar mulți experți susțin că Beijingului nu îi va plăcea să piardă influența asupra vecinului său.

De când Putin a invadat Ucraina, Rusia a ajuns să depindă din ce în ce mai mult de China ca principală piață pentru exporturile sale de energie și ca sursă de tehnologii de înaltă tehnologie în fața sancțiunilor occidentale. În timp ce forjează o relație reînnoită cu Phenianul, Kremlinul va acționa probabil cu prudență pentru a evita supărarea Beijingului.

Citește și