- Comerciantul libanez care trebuia să cumpere cerealele de la bordul primului vas care a părăsit portul ucrainean Odesa după acordul cu Rusia a refuzat încărcătura.
- Acum se caută un nou cumpărător în afara sau în interiorul Libanului, a declarat ambasada ucraineană la Beirut.
- Noua vânzare ar putea fi către un alt comerciant din portul Tripoli din nordul Libanului, unde vasul trebuia să ajungă inițial la sfârșitul săptămânii trecute, sau către un cumpărător dintr-o altă țară, potrivit ambasadei.
Comerciantul libanez care trebuia să cumpere cerealele de la bordul primului vas care a părăsit portul ucrainean Odesa după acordul cu Rusia a refuzat încărcătura.
Advertisment
Acum se caută un nou cumpărător în afara sau în interiorul Libanului, a declarat ambasada ucraineană la Beirut.
„Potrivit informațiilor de la Ministerul ucrainean al Transporturilor”, cumpărătorul „final” din Liban „a refuzat să accepte încărcătura” de la bordul navei „Razoni”, iar proprietarul cerealelor încearcă să găsească un alt cumpărător interesat de marfă, a explicat misiunea diplomatică.
Recomandări
Noua vânzare ar putea fi către un alt comerciant din portul Tripoli din nordul Libanului, unde vasul trebuia să ajungă inițial la sfârșitul săptămânii trecute, sau către un cumpărător dintr-o altă țară, potrivit ambasadei.
Odiseea de la Odessa
Nava „Razoni”, un vrachier sub pavilion Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odessa la 1 august și, două zile mai târziu, a trecut prin Bosfor după ce a trecut de inspecția unei comisii mixte formate din delegați ruși, ucraineni și turci, așa cum prevedea acordul din 22 iulie dintre Moscova și Kiev.
După negocieri intense, cele două țări au convenit asupra unui coridor sigur de la Odesa pentru a permite ieșirea din port a 20 de milioane de tone de cereale blocate în grânarele lor din cauza războiului lansat de Moscova în februarie.
Întrucât Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, conflictul a declanșat o criză alimentară, care a afectat în special țările din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt foarte dependente de cerealele rusești și ucrainene.
Eșecul vânzării cerealelor de la bordul navei „Razoni” vine după ce Libanul a autorizat miercuri o navă siriană, despre care Ucraina a spus că a fost încărcată cu cereale furate de pe teritoriul său, să părăsească portul Tripoli și să își continue drumul spre Siria după o săptămână de detenție.
Partenerii noștri