• Forțele rebele au capturat orașele Alep și Hama și se află în capitala Damasc.
  • HTS, un grup militant islamist, a condus ofensiva împotriva forțelor guvernamentale și a fost responsabil pentru atacurile recente.
  • Avansul rebelilor a generat panică în rândul locuitorilor din Damasc, care s-au grăbit să se aprovizioneze cu alimente și medicamente.

Forțele rebele se află în capitala siriană Damasc, iar rapoartele arată că Președintele Bashar al-Assad a părăsit țara, forțele antiguvernamentale par să fi pus capăt regimului său la mai puțin de două săptămâni de la începutul ofensivei, potrivit BBC.

Luptătorii islamiști au preluat controlul asupra orașului Alep din nord la sfârșitul lunii noiembrie, înainte de a se îndrepta spre sud prin Hama și Homs – zone aflate anterior sub controlul guvernului. În sudul Siriei, aproape de granița cu Iordania, rebelii au cucerit cea mai mare parte a regiunii Deraa, locul de naștere al revoltei din 2011 împotriva lui Assad. În multe cazuri, se raportează că militarii sirieni fie și-au părăsit posturile, fie au dezertat în favoarea opoziției.

Atacul inițial a fost condus de grupul militant islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – care are o istorie lungă și implicată în conflictul sirian. HTS este desemnată drept organizație teroristă de către ONU, SUA, Turcia și alte țări.

Recomandări

KATE ÎMPLINEȘTE 43 DE ANI
NE ÎNȚELEGEM ȘI NOI?
UE SUSȚINE UCRAINA ȘI FĂRĂ SUA
VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
ACUZAȚII DIN GROENLANDA
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI

Cine sunt Hayat Tahrir al-Sham?

HTS a fost înființată sub un alt nume, Jabhat al-Nusra, în 2011, ca filială directă a Al-Qaida. Liderul grupării autointitulate Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost, de asemenea, implicat în formarea sa. Gruparea a fost considerată una dintre cele mai eficiente și mai letale grupări împotriva președintelui Assad. Ideologia jihadistă părea să fie mai degrabă forța sa motrice decât zelul revoluționar – și era considerată la acea vreme ca fiind în dezacord cu principala coaliție rebelă sub steagul Siriei Libere.

În 2016, liderul grupării, Abu Mohammed al-Jawlani, a rupt public rândurile cu Al-Qaida, a dizolvat Jabhat al-Nusra și a înființat o nouă organizație, care a luat numele de Hayat Tahrir al-Sham atunci când a fuzionat cu alte câteva grupări similare un an mai târziu. De ceva timp, HTS și-a stabilit baza de putere în provincia nord-vestică Idlib, unde este administrația locală de facto, deși eforturile sale de legitimare au fost pătate de presupuse încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, a fost implicată în lupte interne cu alte grupuri. Ambițiile sale dincolo de Idlib au devenit neclare.

De la ruperea cu Al-Qaida, obiectivul său s-a limitat la încercarea de a instaura un regim islamic fundamentalist în Siria. Aceasta a dat puține semne de încercare de a reaprinde conflictul sirian la scară largă și de a-și reînnoi provocarea față de conducerea lui Assad asupra unei mari părți a țării – până acum.

De ce există un război în Siria?

În martie 2011, demonstrații pro-democrație au izbucnit în orașul Deraa din sud, inspirate de revoltele din țările vecine împotriva guvernanților represivi. Atunci când guvernul sirian a folosit forța letală pentru a înăbuși disidența, au izbucnit în toată țara proteste care cereau demisia Președintelui.

Au apărut sute de grupuri de rebeli, puterile străine au început să ia atitudine, iar organizațiile jihadiste extremiste, precum gruparea Statul Islamic (SI) și al-Qaeda, s-au implicat. Violențele au escaladat rapid, iar țara a intrat într-un război civil la scară largă, în care au fost implicate puteri regionale și mondiale. Peste o jumătate de milion de persoane au fost ucise și 12 milioane au fost forțate să își părăsească locuințele, dintre care aproximativ cinci milioane sunt refugiați sau solicitanți de azil în străinătate.

Cum a apărut ofensiva rebelilor?

În ultimii patru ani, războiul din Siria a avut impresia că s-a încheiat. Regimul președintelui Bashar al-Assad a fost practic necontestat în marile orașe ale țării, în timp ce alte părți ale Siriei au rămas în afara controlului său direct. Acestea includ zonele cu majoritate kurdă din est, care au fost mai mult sau mai puțin separate de controlul statului sirian încă din primii ani ai conflictului. În sud, unde revoluția împotriva regimului lui Assad a început în 2011, au existat tulburări continue, deși relativ atenuate.

În vastul deșert sirian, rămășițele grupării autointitulate Statul Islamic reprezintă încă o amenințare la adresa securității, în special în timpul sezonului de vânătoare de trufe, când oamenii se îndreaptă spre zonă pentru a găsi această delicatesă extrem de profitabilă.

Iar în nord-vest, provincia Idlib a fost ocupată de grupuri de militanți care au ajuns acolo în timpul războiului. HTS, forța dominantă din Idlib, este cea care a lansat atacul surpriză asupra Alepului. Timp de mai mulți ani, Idlib a rămas un câmp de luptă, forțele guvernamentale siriene încercând să recâștige controlul. Dar un acord de încetare a focului în 2020, mediat de Rusia, care a fost mult timp aliatul-cheie al lui Assad, și de Turcia, care a susținut rebelii, a rezistat în mare parte.

Pentru a obține victoria, Președintele Assad nu s-a putut baza doar pe armata de recruți a țării, insuficient echipată și slab motivată, care a devenit în scurt timp periculos de întinsă și incapabilă să mențină pozițiile împotriva atacurilor rebelilor. În schimb, a ajuns să se bazeze în mare măsură pe forța aeriană rusă și pe ajutorul militar iranian pe teren – în principal prin intermediul milițiilor sponsorizate de Teheran. Printre acestea se numără Hezbollah.

În ultimele luni, Israelul și-a intensificat atacurile asupra grupurilor cu legături iraniene, precum și asupra liniilor lor de aprovizionare, provocând daune grave rețelelor care au menținut aceste miliții, inclusiv Hezbollah, operaționale în Siria.

Citește și