• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe Twitter, că forțele ruse încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl.
  • Trupele ruse, din direcția Belarus, au intrat, joi, într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl.
  • Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major, produs la 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a averizat, într-un mesaj pe Twitter, că forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl.

„Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”, a scris Zelenski, care a adăugat: „aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe.”

Trupele ruse din direcția Belarus au intrat, joi, într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl, a declarat un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în toată țara, transmite Reuters.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Ministerul de Externe ucrainean a preluat avertismentul președintelui țării, avertizând, pe Twitter, că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea „provoca un alt dezastru ecologic”.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl”, a scris ministerul pe Twitter.

„Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022.”, a mai adăugat acesta.

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a spus, citată de CNN, că Garda Națională a Ucrainei lucrează pentru a proteja centrala nucleară de atacuri.

„Au încercat să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl, iar lupta se desfășoară chiar acolo, cu Garda Națională ucraineană, care protejează stația de la Cernobîl de atac”, a spus Markarova, în timpul unei conferințe de presă.

„Pentru prima dată, de la dezastrul nuclear de la Cernobîl – după care Ucraina a protejat, împreună cu prietenii și aliații noștri europeni și americani, lumea de un alt dezastru nuclear – trebuie să o apărăm din nou de forțele ruse”, a adăugat ea.

„Zona Cernobîl și toate instalațiile de la Cernobîl sunt sub controlul armatei ruse”, a confirmat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

O instalație de depozitare a deșeurilor nucleare din Cernobîl a fost distrusă, după ce forțele rusești au capturat zona.