• Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaborează politica chineză, a declarat că grupului i s-a permis să vină atât timp cât își păstrează un profil scăzut.
  • Administrația Tsai a încercat cu prudență să redeschidă legăturile mai puțin sensibile de la om la om de când a ridicat controalele la frontieră.
  • China continuă să desfășoare activități militare în apropierea Taiwanului.

Un grup de oficiali chinezi a sosit sâmbătă în Taiwan, în prima vizită în ultimii trei ani de la începutul pandemiei COVID-19, pentru a participa la un eveniment cultural într-un moment de creștere a tensiunilor militare de cealaltă parte a strâmtorii Taiwan.

Guvernul taiwanez a permis săptămâna aceasta călătoria a șase oficiali, conduși de Liu Xiaodong, șeful adjunct al biroului din Shanghai al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, pentru a participa la Festivalul Lanternelor din Taipei, la invitația guvernului orașului. Liu, care a sosit la aeroportul Songshan din centrul orașului Taipei, nu a răspuns la întrebările reporterilor. Grupul său a fost urcat într-o dubă, sub o securitate sporită, și a fost condus.

Aproximativ o duzină de susținători ai independenței Taiwanului au protestat față de sosirea sa în fața aeroportului, strigând „Taiwan și China, țări separate” și „Chinezi, ieșiți afară”, în timp ce pe strada aeroportului un alt mic grup de susținători pro-China i-au strigat bun venit. Chilly Chen, șeful biroului pro-independență al Republicii Taiwan, a declarat pentru Reuters că poporul taiwanez este foarte ospitalier și îi primește cu bucurie pe vizitatori, dar este îngrijorat că aceștia vin să impună politicile chineze pe insula democratică.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Tot ceea ce face China este în slujba politicii, iar scopul lor este cu siguranță frontul unit”, a adăugat Chen, referindu-se la numele politicii Chinei de cooptare a necomuniștilor și a poporului taiwanez în special. Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaborează politica chineză, a declarat că grupului i s-a permis să vină atât timp cât își păstrează un profil scăzut și că speră că vizita lor va promova înțelegerea reciprocă și schimburile sănătoase și ordonate”.

Primarul din Taipei, Chiang Wan-an, din partea principalului partid de opoziție, Kuomintang, care în mod tradițional favorizează relații strânse cu China, a declarat reporterilor că a salutat foarte mult” delegația. Chiang a declarat reporterilor că aranjamentele pentru acest grup vor urma principiile „discret, simplu și sigur”, așa cum au fost stabilite de Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan.

Deși China a refuzat să vorbească cu guvernul taiwanez de când președinta Tsai Ing-wen a preluat mandatul în 2016, crezând că este o separatistă, schimburile între orașe au continuat până când au fost întrerupte de pandemie.

Cu toate acestea, administrația Tsai a încercat cu prudență să redeschidă legăturile mai puțin sensibile de la om la om de când a ridicat controalele la frontieră legate de pandemie la sfârșitul anului trecut, cu scopul de a genera bunăvoință cu China.

China continuă să desfășoare activități militare în apropierea Taiwanului, inclusiv traversarea aproape zilnică a liniei mediane a strâmtorii Taiwan de către avioanele forțelor aeriene chineze, care anterior serveau ca o barieră neoficială.