• Surse apropiate președintelui american Joe Biden au afirmat că este puțin probabil” ca acesta să participe la încoronarea regelui Charles al III-lea.
  • Deși Biden nu a fost invitat încă, se așteaptă ca acesta să fie pe listă.
  • Nici la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în 1953, nu a fost prezent un președinte al SUA.

Surse apropiate președintelui american Joe Biden au afirmat că este puțin probabil” ca acesta să participe la încoronarea regelui Charles al III-lea. Se așteaptă ca Palatul Buckingham să trimită invitații oficiale liderilor din întreaga lume în aprilie, oferindu-le posibilitatea de a asista la ceremonia solemnă.

Deși Biden nu a fost invitat încă, se așteaptă ca acesta să fie pe listă. Dar un raport a sugerat că, probabil, acesta nu va reuși să ajungă și că o delegație de la Casa Albă va fi trimisă în locul său. Nici la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în 1953, nu a fost prezent un președinte al SUA, întrucât președintele de atunci, Dwight Eisenhower, a trimis o delegație de patru persoane formată din personalități ale vremii.

Un oficial anonim de la Casa Albă a declarat pentru TIME că evenimentul de referință nu pare a fi un eveniment la care Joe Biden va participa”. În același timp, un purtător de cuvânt al Ambasadei Marii Britanii la Washington a declarat pentru revistă că Palatul Buckingham va publica în timp util” o actualizare cu privire la persoanele confirmate să participe la încoronare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cu câteva zile înainte de încoronare, spre sfârșitul lunii aprilie, președintele american se va afla în Irlanda, fiind programată o călătorie de șase zile pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a Acordului din Vinerea Mare, potrivit Irish Mirror. S-a relatat că Joe Biden, are un disconfort” față de monarhia britanică, derivat din marea mândrie pe care o are față de strămoșii săi irlandezi.

Președintele american are verișori din ambele părți ale familiei sale care se trag din Louth și Mayo și, în timpul unei vizite la Ballina, în Mayo, în 2015, i-a adus un omagiu regretatului său fiu Beau, întorcând un gazon la un ospiciu în onoarea sa. Legătura sa cu Irlanda este profundă, fiind un mare fan al rugby-ului irlandez. În special, este rudă cu Rob Kearney, o legendă a rugby-ului irlandez din Louth.

În special, predecesorul lui Biden, Donald Trump, a afișat în mod proeminent un bust al premierului britanic Winston Churchill în Biroul Oval. Cu toate acestea, când Biden și-a preluat funcția, a ales să nu-l includă pe Churchill în reproiectarea camerei istorice.