- Oficialii ONU își exprimă îngrijorarea privind escaladarea conflictului în Liban.
- Israelul intensifică atacurile aeriene asupra sudului Libanului.
- Civilii libanezi suferă consecințe similare cu cele din Gaza.
- Hezbollah continuă să lanseze atacuri asupra nordului Israelului.
- Organizațiile umanitare solicită acțiuni pentru prevenirea unei catastrofe.
Oficialii ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că aceleași metode de război utilizate de Israel, care au provocat un număr mare de victime civile și distrugeri pe scară largă în Gaza, se repetă acum în Liban.
Advertisment
Aceștia fac apel la acțiune pentru a evita aceeași „spirală a pierzaniei”, conform Reuters.
Intensificarea atacurilor și impactul asupra civililor
Israelul a escaladat semnificativ operațiunile militare în sudul Libanului în ultimele zile. Ministerul Apărării din Israel a raportat că forțele aeriene au efectuat peste 650 de misiuni deasupra Libanului într-o singură zi, atacând 1.100 de ținte cu 1.400 de bombe și rachete ghidate.
Recomandări
Aceste atacuri au vizat în principal depozite de arme și lansatoare ascunse în case și alte locații civile.
Ca răspuns, Hezbollah a intensificat numărul de rachete și drone explozive lansate asupra Israelului, extinzând raza de acțiune a atacurilor sale. Această escaladare reciprocă a violenței a dus la deplasarea a aproximativ 100.000 de civili din sudul Libanului, conform declarațiilor oficiale ale guvernului libanez
În Fâșia Gaza, aproape 42.000 de palestinieni au fost uciși, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutați în războiul declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care oameni înarmați au ucis 1.200 de persoane și au luat 250 de ostatici.
„Mă gândesc, de când mă trezesc și până când mă culc, că am putea intra în aceeași spirală a pierzaniei și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a împiedica acest lucru să se întâmple în această criză specială”, a declarat Matthew Hollingworth, directorul Programului Alimentar Mondial în Liban, răspunzând la o întrebare privind paralelele dintre cele două conflicte, conform Reuters.
„Avem nevoie ca lumea să aibă un impact mai puternic și să fie capabilă să argumenteze că acest lucru nu mai poate continua”, a declarat Hollingworth în cadrul unei ședințe de informare la Geneva, prin legătură video de la Beirut.
Temerile de repetare a tulburărilor din Gaza sunt împărtășite și de populația libaneză, ceea ce explică de ce atât de mulți au fugit atât de repede, a declarat Hollingworth după ce a vizitat taberele de strămutați.
Implicații regionale și internaționale
Escaladarea conflictului la granița Israel-Liban ridică temeri serioase cu privire la o posibilă extindere a războiului din Gaza. Comunitatea internațională, în special Statele Unite și Uniunea Europeană, au intensificat eforturile diplomatice pentru a preveni o conflagrație mai largă în regiune.
Un oficial al OMS a declarat că nouă spitale din Liban au fost închise sau parțial închise – un lucru care a avut loc și în Gaza.
Ian Clarke, managerul adjunct al OMS pentru Liban, a avertizat cu privire la apariția unor focare de boli în Liban din cauza condițiilor de aglomerație din adăposturile pentru persoane strămutate și a închiderii spitalelor, deoarece medicii au fugit de asaltul Israelului.
Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat anterior că este posibil ca forțele israeliene să fi încălcat în mod repetat legile războiului în Gaza. Purtătorul său de cuvânt Jeremy Laurence a declarat marți că „aceleași mijloace și metode de război” sunt folosite în Liban.
Israelul neagă încălcarea legilor războiului, afirmând că conflictul său este cu militanții palestinieni și nu cu palestinienii în general.
Citește și
- Tesla Cybertruck este „prea mare și prea ascuțit” pentru drumurile europene. Activiștii cehi scriu Comisiei Europene să „le elimine de pe drumuri”
- Uber lansează opțiuni pentru clienți care le permit să aleagă curse electrice. Obiectivul este de a realiza călătorii cu „vehicule cu emisii zero” până în 2040
- CCR a respins a 3-a oară candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție