• New York Times: Ucraina a început principala etapă a contraofesivei. Mii de soldați antrenați în Occident sunt scoși în luptă.
  • Oficiali de la Pentagon estimează că acceastă etapă de atac susținut va dura în jur de trei săptămâni.
  • Rusia confirmă internsificarea atacurilor de pe frontul de sud.
  • ISW: Ucrainenii au reușit să străpungă cele mai puternice forticații ale rușilor de la Robotine.

A început principala etapă a contraofensivei din Ucraina, au declarat oficiali militari americani, pentru New York Times. Sunt scoși în luptă mii de soldați antrenați în Occident, ținuți până acum în rezervă, tancuri Leopard și blindate Bradley.

Continuă și bătălia în jurul Bahmutului și Ucraina se apără în est, unde Rusia atacă pe două direcții. Ucraina nu are tot ce are nevoie. Din punct de vedere militar, este o minune faptul că Ucraina poate ataca în condițiile în care nu se respectă normele tactice. Pentru ca o structură să fie în atac, trebuie să fie un raport de 3 la 1 la forțe, a spus Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Următoarele trei săptămâni vor fi decisive în lupta de recuperare a teritoriilor, spun americanii.

Recomandări

A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA

Intensificarea luptelor este confirmată de ruși. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașev, a spus că are loc un atac masiv în sudul orașului Orikhiv, iar de pe front sunt transmise informații că în atac au fost implicați soldați antrenați în străinătate, echipați cu în jur de 100 de tancuri Leopard și vehicule blindate Bradley.

Istitutul pentru Studiul Războiului transmite că marți Ucraina a reuși să spargă principala linie rusească de pe frontal de sud, pe direcția Orikhiv-Tokmak-Melitopol.

Bătălia de la Robotin. Ucrainenii au trecut de una dintre principalele linii ale frontului

”Imaginile geolocalizate publicate în dimineața de 27 iulie arată două blindate Bradley (de producție americană) și un tanc T-72, fie dezactivate, fie abandonate, la aproximativ 2,5 km est de Robotine, dincolo de cele mai puternice fortificații pregătite de ruși, ceea ce indică faptul că forțele ucrainene au reușit să străpungă și să depășească aceste poziții, foarte provocatoare din punct de vedere tactic. Acest tip de bătălie de străpungere va fi unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat pentru forțele ucrainene în căutarea unor străpungere mai profunde. Liniile defensive de la sud de Robotine sunt probabil mai puțin echipate decât aceste poziții, având în vedere că forțele ruse probabil au angajat o parte semnificativă din forțele disponibile pentru a apăra liniile defensive de la nord și la est de Robotine”, scrie ISW.

Forțele militare ucrainene avansează gradual pe direcțiile Melitopol și Berdiansk, a anunțat viceministrul Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Și către est sunt făcute progrese și sunt consolidate pozițiile în regiunea Starmaiorske.

Pentagon: Ne așteptăm ca Ucraina să continue să pună presiune

Pentagonul este precaut în declarații, nu dat detalii specifice despre operațiunile din câmpul de luptă. Secretarul Apărării, Austin Lloyd , spune însă că Ucraina și-a păstrat militari și echipamente, în timp ce armata își croiește drum prin zone minate și alte obstacole.

”Mai au opțiuni disponibile și ne așteptăm să continue să pună presiune”, a spus Austin Lloyd.

FT: Ucraina schimbă tactica de pe front

Și corespondentul Financial Times din Ucraina, care se află în apropiere de Bahmut, spune că Ucraina a schimbat tactica în contraofesivă, după ce a avut pierderi majore. În avansul pe frontul de sud, Kievul a pierdut în jur de 20% din kiturile de deminare oferite de NATO.

”Răspunsul militar pe mare parte din linia frontului devine clar: schimbarea tacticilor. Schimbarea în stratgeia de luptă a fost aplicată în ultimele săptămâni, potrivit comandanților ucraineni și pare că obține rezultate bine gândite, dar tangibile pe front, la un cost mai tolerabil. În loc să se lanseze în câmpurile rusești minate pentru a străpunge liniile inamice cu echipamente NATO, forțele ucrainene și-au mutat focusul lovind pozițiile defensive rusești cu focuri de artilerie grele.

Artileriști care operează multiple lansatoare de rachete și obuziere, unele încărcate cu muniție cu dospersie americană, au scopul de a curăța drumul pentru echipe mici de geniști și unități de infanterie. Aceste trupe încearcă apoi să avanseze metodic terestru, deplasându-se metodic lângă o linie de copaci, în momente bine stabilite, în câteva puncte de pe linia frontului de 1000 de kilometri”, transmite de pe front jurnalistul.

Strategia ridică semne de întrebare în capitalele vestice, care se întreabă dacă Ucraina va fi sau nu capabilă să o mențină mult timp, să reușească să intre atât de mult pe teritoriile ocupate de Rusia, astfel încât să aducă Moscova la masa negocierilor.

Pe termen scurt pare că funcționează, iar Ucraina spear ca tactica va deschide căi ce pot fi exploatate printr-un atac cu blindate.