• Ultimele sosiri au fost toate în ultimele săptămâni de sarcină.
  • Se crede că femeile vor să se asigure că bebelușii lor se nasc în Argentina pentru a obține cetățenia argentiniană.
  • Numărul de sosiri a crescut în ultima vreme.a

Mai mult de 5.000 de femei însărcinate din Rusia au intrat în Argentina în ultimele luni, inclusiv 33 de femei cu un singur zbor joi, potrivit autorităților.

Ultimele sosiri au fost toate în ultimele săptămâni de sarcină, potrivit agenției naționale pentru migrație. Se crede că femeile vor să se asigure că bebelușii lor se nasc în Argentina pentru a obține cetățenia argentiniană.

Numărul de sosiri a crescut în ultima vreme, ceea ce presa locală sugerează că este un rezultat al războiului din Ucraina. Dintre cele 33 de femei care au sosit joi în capitala argentiniană cu un singur zbor, trei au fost reținute din cauza unor probleme cu documentația”, alăturându-se altor trei care au sosit cu o zi înainte, a declarat pentru La Nacion șefa agenției de migrație, Florencia Carignano.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Rusoaicele au declarat inițial că vizitau Argentina în calitate de turiști, a precizat ea. În aceste cazuri s-a detectat că nu au venit aici pentru a se implica în activități turistice. Ele însele au recunoscut acest lucru”.

Ea a spus că femeile rusești doreau ca copiii lor să aibă cetățenie argentiniană, deoarece aceasta le oferea mai multă libertate decât un pașaport rusesc. Problema este că ele vin în Argentina, își înscriu copiii ca fiind argentinieni și pleacă. Pașaportul nostru este foarte sigur în întreaga lume. Acesta le permite [deținătorilor de pașapoarte] să intre în 171 de țări fără viză”, a declarat dna Carignano.

De asemenea, faptul de a avea un copil argentinian accelerează procesul de obținere a cetățeniei pentru părinți. În prezent, rușii pot călători fără vize în doar 87 de țări. Un avocat al celor trei femei care au fost reținute joi a declarat că acestea sunt încarcerate pe nedrept”, deoarece sunt reținute sub suspiciunea de a fi false turiste”. Acesta este un termen care nu există în legislația noastră”, a declarat Christian Rubilar.

Aceste femei care nu au comis nicio infracțiune, care nu au încălcat nicio lege privind migrația, sunt private ilegal de libertate”, a adăugat el. De atunci, femeile au fost eliberate.

La Nacion a atribuit creșterea spectaculoasă a sosirilor de cetățeni ruși războiului din Ucraina, afirmând că pe lângă faptul că fug de război și de serviciile de sănătate din țara lor, [femeile ruse] sunt atrase de [dreptul de] intrare fără viză în Argentina, precum și de medicina de înaltă calitate și de varietatea de spitale”.

Turismul de naștere” al cetățenilor ruși în Argentina pare a fi o practică profitabilă și bine stabilită. Un site web în limba rusă văzut de BBC oferă diverse pachete pentru viitoarele mame care doresc să nască în Argentina. Site-ul anunță servicii precum planuri de naștere personalizate, transferuri de la aeroport, lecții de spaniolă și reduceri la costul șederii în cele mai bune spitale din capitala argentiniană”.

Pachetele variază de la clasa economică”, începând de la 5.000 de dolari, la clasa întâi”, începând de la 15.000 de dolari. Site-ul spune că fondatorul său facilitează turismul de naștere și oferă sprijin pentru migrație din 2015, iar compania spune că este 100% argentiniană”.

Sâmbătă, La Nacion a relatat că poliția argentiniană a efectuat raiduri în cadrul unei anchete privind o afacere de milioane de dolari și o rețea ilicită” care ar fi furnizat femeilor însărcinate din Rusia și partenerilor lor documente false emise în timp record pentru a le permite să se stabilească în Argentina.

Poliția a declarat că banda a cerut până la 35.000 de dolari pentru acest serviciu. Nu au fost efectuate arestări, dar poliția ar fi confiscat laptopuri și tablete, precum și documente de imigrare și cantități semnificative de numerar.