• Oficialii satului din Filipine oferă recompense în bani locuitorilor care capturează țânțari.
  • Organizatorii programului distribuie monede participanților și utilizează un aparat cu ultraviolete pentru a ucide țânțarii.
  • Președintele satului, Carlito Cernal, a declarat că programul a fost lansat din cauza creșterii cazurilor de dengue în zonă.
  • Departamentul de sănătate din Filipine a raportat peste 28.000 de cazuri de dengue în ianuarie, o creștere de 40% față de anul precedent.

Oficialii unui sat din Filipine oferă recompense în bani locuitorilor care capturează țânțari în încercarea de a combate o epidemie de dengue, scrie The Guardian.

Cazurile cresc alarmant

Cazurile de infecție virală potențial mortală au crescut în întreaga țară. Departamentul de sănătate a înregistrat peste 28.000 de cazuri în ianuarie, o creștere de 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La începutul acestei săptămâni, departamentul a anunțat o „creștere îngrijorătoare” a cazurilor de dengue în nouă zone din Filipine. Quezon City, cel mai populat oraș al țării, a declarat o epidemie de dengue sâmbătă, după 10 decese de la începutul anului.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Președintele satului, Carlito Cernal, a declarat într-o postare pe social media că satul a organizat programul din cauza creșterii numărului de cazuri de dengue în zonă.

La lansarea de miercuri, locuitorii din satul Addition Hills din zona metropolitană Manila s-au aliniat cu pahare și pungi de plastic conținând capturile lor, așteptând să primească recompensa: un peso filipinez pentru fiecare cinci țânțari.

Organizatorii au împărțit monede participanților și au folosit un aparat cu ultraviolete pentru a ucide țânțarii vii. Un locuitor a plecat cu nouă pesos, în valoare de aproximativ 15 cenți americani, pentru cele 45 de larve pe care le-a returnat.

Îngrijorări legate de „efectele secundare” ale vânătorii de țânțari

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la faptul că programul de recompensare a satelor ar putea avea un efect secundar, dacă oamenii încep să înmulțească țânțarii pentru a obține recompensele, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Albert Domingo, pentru publicația filipineză The Inquirer.

Departamentul a recomandat, în schimb, să se depună eforturi pentru curățarea periodică a zonelor cu apă stagnantă și să se încurajeze raportarea timpurie a cazurilor de dengue.

Proiectul a stârnit, de asemenea, îngrijorare pe rețelele de socializare, comentatorii avertizând cu privire la potențiala creștere a țânțarilor în scopuri lucrative. „Trebuie să ne asigurăm că soluțiile noastre sunt durabile și nu au consecințe neintenționate”, se arată într-un comentariu la una dintre postările lui Cernal despre inițiativă. „Reevaluați acest proiect pentru că nu mi se pare eficient”, scria într-un alt comentariu.

Ca răspuns la critici, Cernal a subliniat într-o postare pe Facebook că nu a avut „nicio intenție rea” cu programul.

Citește și