Statele Unite sunt criticate de ONU pentru că nu au luat suficiente măsuri împotriva prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, suspectat că a aprobat capturarea sau asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Serviciile de informaţii americane au publicat un raport care sugerează implicarea acestuia.

„În opinia mea, este extrem de problematic, dacă nu periculos, să recunoaștem culpabilitatea cuiva și apoi să-i spune respectivei persoane că „nu vom face nimic, vă rugăm să continuați ca și când nu am fi spus nimic”. Pentru mine, aceasta este o mișcare extrem de periculoasă din partea SUA”, a declarat Agnes Callamard, expertă ONU.

Potrivit raportului desecretizat, prințul Mohammed îl considera pe jurnalistul ucis o adevărată amenințare la adresa regatului Arabiei Saudite, iar în 2018 ar fi ordonat uciderea lui. Arabia Saudită a respins concluziile raportului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior modificate.

Între timp, administrația Biden era așteptată să facă declarații cu privire la această situație. Totuși, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus doar că instituția își rezervă dreptul de a-l sancționa pe prinț.