• Ajutată de sprijinul militar și financiar din partea aliaților SUA și NATO, Ucraina a rezistat cu înverșunare actualei invazii rusești, pe care Putin a calsificat-o inițial drept o operațiune specială” pentru a denazifica” țara.
  • Invazia s-a dovedit a fi un dezastru pentru Rusia, cu economia sa redusă la limită din cauza sancțiunilor occidentale și cu o neliniște și nemulțumire generalizată.
  • Putin cheamă la apel un proiect pentru a-și susține armata după o serie de retrageri de pe pozițiile inițiale.

Luni, The Daily Beast a relatat că oficialii ruși trag un semnal de alarmă – și încearcă pe plan intern să risipească temerile legate de securitate – pe fondul semnalelor că forțele ucrainene iau în considerare o operațiune de eliberare a Peninsulei Crimeea de sub controlul rusesc.

Parlamentarul rus Andrei Gurulyov a îndemnat duminică Moscova să determine riscul ca Ucraina și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să lanseze un atac asupra Crimeei, pe care președintele rus Vladimir Putin a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.

Deputatul rus Mihail Șeremet a avertizat că trupele ucrainene vor suferi o lovitură finală zdrobitoare” dacă vor lansa un atac asupra Crimeei”, se arată în raport. Într-o încercare aparentă de a tempera temerile că Ucraina va ataca Crimeea, președintele comisiei pentru apărare și securitate din cadrul Consiliului Federației, Viktor Bondarev, a avertizat luni că nu crede că Ucraina are puterea de foc necesară pentru a recupera Crimeea. Ucraina nu are nici resursele, nici forța militară, nici sprijinul crimeenilor pentru ofensiva promisă în peninsulă, a declarat Bondarev, adăugând: Crimeea este a noastră nu este doar un slogan și un hashtag. Este o realitate de nezdruncinat””.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Rusia a ocupat Crimeea – una dintre cele mai etnic rusești porțiuni ale Ucrainei – din 2014, când au confiscat-o și anexat-o în cadrul unui referendum” ilegitim. Aceasta a servit ca bază majoră de operațiuni pentru Flota rusă din Marea Neagră și, prin urmare, este un activ militar masiv și strategic pentru forțele rusești.

Comentariul oficialilor ruși vine după ce o avalanșă de oficiali ucraineni a semnalat în weekend că Ucraina se pregătește să dea afară Rusia din Crimeea. Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Volodymyr Havrylov, a declarat pentru Sky News că a prezis că forțele ucrainene ar putea fi în Crimeea până la sfârșitul anului”, se arată în raport.

Este doar o chestiune de timp și, desigur, am dori să o facem cât mai curând”, a spus el, adăugând că termenul este incert. Comentariul său cu privire la calendarul a fost un ecou la ceea ce a declarat pentru The Daily Beast cel mai înalt oficial ucrainean responsabil de Crimeea. Oficialul, Tamila Tasheva, afirmase că Ucraina ar putea să recupereze Crimeea până în primăvara sau vara anului viitor, deși a spus că ea crede că acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme. Tasheva a subliniat, de asemenea, că termenul exact rămâne de văzut.”