• Alegătorii din Ohio au aprobat marți un amendament constituțional care asigură accesul la avort și la alte forme de îngrijire a sănătății reproductive.
  • Ohio a devenit al șaptelea stat în care alegătorii au decis să protejeze accesul la avort după hotărârea istorică Roe vs. Wade.
  • În prezent, avortul este legal în Ohio până la 22 de săptămâni de sarcină.

Alegătorii din Ohio au aprobat marți un amendament constituțional care asigură accesul la avort și la alte forme de îngrijire a sănătății reproductive, cea mai recentă victorie pentru susținătorii dreptului la avort de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut hotărârea Roe vs. Wade.

Ohio a devenit al șaptelea stat în care alegătorii au decis să protejeze accesul la avort după hotărârea istorică și a fost singurul stat care a luat în considerare o întrebare privind dreptul la avort la nivel de stat în acest an, scrie AP.

Primele rezultate au arătat că aproape 58% dintre alegătorii din acest stat cu înclinații conservatoare l-au susținut.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Însă măsura din Ohio, cunoscută sub numele de Issue 1, a fost considerată pe scară largă ca fiind cea mai grea luptă de până acum pentru susținătorii dreptului la avort, deoarece a fost primul stat condus de republicani care a luat în considerare modificarea constituției sale pentru a garanta în mod explicit acest drept.

Susținătorii amendamentului i-au avertizat pe alegători că, dacă acesta nu trece, ar putea fi introduse legi mai restrictive, inclusiv interzicerea avorturilor după șase săptămâni de sarcină, fără excepții.

În prezent, avortul este legal în Ohio până la 22 de săptămâni de sarcină.

Cu toate acestea, cei care au făcut campanie împotriva măsurii au argumentat că aceasta ar permite avorturile la termen, care în prezent sunt ilegale.

Citește și