• UE nu-şi mai poate permite să menţină vetourile naţionale atunci când se iau decizii privind politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, dacă doreşte să îşi păstreze un rol de lider în politica globală, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
  • Pur şi simplu nu ne mai putem permite veto-uri naţionale, de exemplu în politica externă, dacă vrem să continuăm să fim auziţi într-o lume a marilor puteri concurente”, a adăugat el.
  • Scholz s-a confruntat cu critici din partea Kievului şi a altor aliaţi occidentali, potrivit cărora Germania nu a adoptat o poziţie de lider în criza ucraineană, acuzaţie pe care Scholz a negat-o.

UE nu-şi mai poate permite să menţină vetourile naţionale atunci când se iau decizii privind politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, dacă doreşte să îşi păstreze un rol de lider în politica globală, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Războiul Moscovei în Ucraina face ca unitatea în Europa să fie tot mai urgentă şi creşte presiunea pentru a se pune capăt blocării egoiste” a deciziilor europene de către statele membre individuale, a declarat Scholz într-un articol publicat duminică de ziarul Frankfurter Allgemeine, citat de către Reuters.

Pur şi simplu nu ne mai putem permite veto-uri naţionale, de exemplu în politica externă, dacă vrem să continuăm să fim auziţi într-o lume a marilor puteri concurente”, a adăugat el.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Scholz s-a confruntat cu critici din partea Kievului şi a altor aliaţi occidentali, potrivit cărora Germania nu a adoptat o poziţie de lider în criza ucraineană, acuzaţie pe care Scholz a negat-o.

Invazia, pe care Moscova o numeşte operaţiune militară specială”, a provocat o schimbare majoră în politica de apărare a Germaniei, după decenii de reţinere militară.

De asemenea, conflictul a împins Berlinul către un rol mai activ în politica externă la nivel global, beneficiind de preşedinţia sa din acest an a Grupului celor şapte naţiuni industrializate.

Scholz a declarat că G7 şi alte ţări ar putea lucra împreună pentru a găsi soluţii pentru criza alimentară mondială, schimbările climatice şi pandemia dacă Germania îşi asumă responsabilitatea pentru Europa şi pentru lume.

El a declarat că Germania va face propuneri pentru o politică europeană comună în domeniul migraţiei, construirea apărării europene, suveranitatea tehnologică şi rezistenţa democratică în lunile următoare.

Autor: Iulian Moşneagu