Olanda a desființat 20 de pușcării în ultimii 10 ani. Pedepsele mai blânde reduc șansele de recidivă, arată datele din Țările de Jos

Pușcăria nu e mereu cea mai bună soluție pentru a reduce numărul infractorilor. O arată politica olandezilor în ceea ce privește pedepsele cu închisoarea. Țările de Jos se pot lăuda cu faptul că numărul pușcăriașilor a scăzut cu peste 40% în ultimii 20 de ani. Peste 20 de închisori olandeze s-au închis în ultimul deceniu, scrie The Guardian.

Care e rețeta succesului? Francis Pakes, profesor la Universitatea din Portsmouth, spune că olandezii sunt mult mai conștienți că o ședere în închisoare face mai mult rău decât bine. Societatea scapă de un infractor pentru o perioadă, dar în multe cazuri, aceștia își reiau activitățile de cum ies din închisoare. Ba chiar pot deveni mai nemiloși, din cauza climatului violent de închisoare în care au trebuit să supraviețuiască.

Și sistemul judiciar ajută la reducerea numărului de pușcăriași. Spre deosebire de omologii lor britanici sau americani, judecătorii olandezi sunt mult mai înclinați să acorde muncă în folosul comunității sau o pedeapsă cu suspendare pentru infracțiuni minore. Asta nu înseamnă că justiția olandeză e mai iertătoare. Deși durata pedepselor pentru infracțiuni minore a scăzut, pedepsele pentru infracțiuni violente sau de natură sexuală s-au înăsprit.


Exit mobile version