• Banca Angliei a declarat că principalul motiv pentru inflația ridicată și creșterea scăzută a fost creșterea facturilor la energie, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Țările europene au acuzat Rusia – un important furnizor mondial de energie – că folosește gazul ca armă prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancțiuni.
  • Zelenska a declarat că este greu pentru cei din afara Ucrainei să înțeleagă impactul războiului asupra poporului ucrainean, dar că este important să se împărtășească povești umane despre victimele conflictului.

Impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, a declarat prima doamnă a țării pentru BBC, dar în timp ce britanicii numără bănuții, ucrainenii numără victimele. Olena Zelenska a declarat duminică cu Laura Kuenssberg că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă.

Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a mai spus că este important să se continue să se sublinieze numărul de victime ale războiului. Zelenska a spus că, deși își vede rar soțul, ei vorbesc în fiecare zi.

Prima doamnă, care este căsătorită cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din 2003, a vorbit cu Laura Kuenssberg de la BBC la Kiev. Într-un interviu amplu care va fi difuzat duminică, 4 septembrie, Zelenska a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care se confruntă cu o creștere a facturilor la energie, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra prețurilor globale la gaze și petrol.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada epidemiei COVID-19, și încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, noi facem același lucru și ne numărăm victimele.

Comentariile lui Zelenska urmează sugestiei premierului Boris Johnson, în timp ce vizita Kievul luna trecută, că gospodăriile din Europa vor trebui să suporte criza costului vieții și să „păstreze cursul” cu Ucraina pentru a contracara agresiunea Rusiei. În Marea Britanie, se estimează că rata inflației va atinge în acest an un maxim al ultimilor 42 de ani, de 13,3%, în timp ce economia se va contracta pentru mai mult de un an.