- Organizația Meteorologică Mondială (OMM) avertizează că este „foarte probabil” ca în lunile următoare să se dezvolte un fenomen meteorologic El Nino.
- Revenirea fenomenului El Nino este considerată „probabilă” și va fi precedată de o perioadă de condiții neutre în perioada martie-mai.
- „Dacă acum intrăm într-o fază El Nino, este posibil ca acest lucru să genereze o nouă creștere a temperaturilor globale”, a mai spus profesorul Taalas.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) avertizează că este „foarte probabil” ca în lunile următoare să se dezvolte un fenomen meteorologic El Nino, după trei ani consecutivi de La Nina, un eveniment neobișnuit de tenace și prelungit care a influențat modelele de temperatură și de precipitații în diferite părți ale lumii.
Advertisment
Revenirea fenomenului El Nino este considerată „probabilă” și va fi precedată de o perioadă de condiții neutre în perioada martie-mai. Potrivit experților, probabilitatea ca condițiile neutre să continue și după luna mai scade ușor, dar rămâne ridicată (80% în aprilie-iunie și 60% în mai-iulie).
Astfel, șansele de apariție a fenomenului El Nino, deși scăzute în prima jumătate a anului (15% în aprilie-iunie), cresc treptat până la 35% în mai-iulie. Previziunile pe termen lung pentru perioada iunie-august indică o probabilitate mult mai mare (55%) de apariție a fenomenului El Nino, dar sunt supuse unei mari incertitudini asociate previziunilor în această perioadă a anului (așa-numita barieră de predictibilitate de primăvară).
Recomandări
„Prima triplă La Nina a secolului XXI se apropie de sfârșit. Efectul de răcire al La Nina a încetinit temporar creșterea temperaturilor globale, chiar dacă ultima perioadă de opt ani a fost cea mai caldă înregistrată vreodată”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.
„Dacă acum intrăm într-o fază El Nino, este posibil ca acest lucru să genereze o nouă creștere a temperaturilor globale”, a mai spus profesorul Taalas. În prezent, 2016 este cel mai cald an înregistrat vreodată, din cauza unei combinații de El Nino și a schimbărilor climatice. Conform unui studiu realizat anul trecut în Marea Britanie, există o probabilitate de 93% ca cel puțin un an până în 2026 să fie cel mai cald înregistrat vreodată și o probabilitate de 50% ca temperaturile globale să ajungă temporar la 1,5°C peste perioada preindustrială.
Actuala La Nina a început în septembrie 2020, cu o scurtă pauză în vara nordică a anului 2021. La Nina se referă la răcirea pe scară largă a zonei ecuatoriale centrale și estice, cuplată cu schimbări în circulația atmosferică tropicală. De obicei, are un impact opus asupra vremii și climei, ca El Nino în regiunile afectate.
La Nina a fost asociată cu secetă persistentă în Cornul Mare al Africii și în cea mai mare parte a Americii de Sud, precum și cu precipitații peste medie în Asia de Sud-Est și în Australasia. O nouă perspectivă climatică regională publicată la 22 februarie a avertizat că situația catastrofală din Cornul Africii se va agrava și mai mult, deoarece se așteaptă ca următorul sezon ploios din martie-mai să fie slab.
El Nino și La Nina sunt fenomene naturale. Dar acestea apar pe fondul schimbărilor climatice provocate de om, care cresc temperaturile globale, afectează modelele sezoniere de precipitații și fac clima noastră mai extremă. OMM avertizează, de asemenea, că, deși La Nina se apropie de sfârșit, este posibil să vedem efecte latente pentru o perioadă de timp și, prin urmare, unele dintre efectele precipitațiilor cauzate de La Nina ar putea continua.
Partenerii noștri