• Potrivit Mariei Van Kerkhove de la Organizația Mondială a Sănătății, noul coronavirus este foarte departe de a fi sub control.
  • Mulți oameni presupun în mod greșit că pandemia este aproape încheiată susține OMS.
  • Ratele de spitalizare și de mortalitate în rândul persoanelor care nu au fost vaccinate sunt de departe cele mai mari.

„Situaţia se află încă într-o dinamică incredibilă”, a declarat ea, precizând totodată că cifra cazurilor de infecție ar fi probabil mult mai ridicată decât s-a înregistrat.

În opinia Mariei Van Kerkhove, șefa inițiativei „Who is COVID-19”, săptămâna trecută au fost înregistrate oficial la nivel mondial 3,1 milioane de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și 54.000 de decese legate de COVID-19, însă rata de incidență este cu mult mai mare.

„Situația se află încă într-o dinamică incredibilă. Iar ea este dinamică, deoarece nu deținem controlul asupra acestui virus”, remarca Maria Van Kerkhove în cursul unor conversații live pe conturile de social media ale OMS.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Abia suntem la jumătatea pandemiei

„Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact… nu știm deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârșitul ei”, a mai precizat , șefa inițiativei „Who is COVID-19”.

„În anumite orașe, vedem secții de terapie intensivă și spitale saturate, precum și oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca și cum pandemia a fost complet învinsă”, a mai precizat ea.

Specialistul american a mai precizat că majoritatea deceselor înregistrate în întreaga lume au fost înregistrate la persoane care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19.

Ratele de spitalizare și de mortalitate în rândul persoanelor care nu au fost vaccinate sunt de departe cele mai mari, potrivit statisticilor oferite de națiunile raportoare, a precizat ea.

Maria Van Kerkhove le-a adus critici campaniilor de dezinformare și concepțiilor greșite care circulă pe internet cu privire la COVID-19.

Pandemia va fi agravată de numărul mare de persoane care nu au fost vaccinate

„Rezultatul este că mulți oameni continuă să moară. Nu putem să îndulcim această realitate”, a evidențiat ea.

Organizația Mondială a Sănătății evaluează în prezent modul în care pandemia COVID-19 va continua să evolueze în următoarele 3 până la 18 luni.

„Avem încă grupuri mari de indivizi care nu sunt vaccinați, fie pentru că nu au acces la vaccinuri, fie pentru că refuză să se vaccineze sau nu pot fi vaccinați, astfel încât putem în continuare să asistăm la intensificarea pandemiei”, a precizat specialista.

Ea a avertizat că, deși noul coronavirus va fi în cele din urmă lichidat, acesta este un virus care va persista pentru o perioadă lungă de timp.

„Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început. Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil”, a adăugat Van Kerkhove, citată de Agerpres.