• Deși OMS și UNICEF consideră că ar putea fi necesară o campanie de vaccinare în Gaza, întârzierile în accesul lucrătorilor umanitari și riscurile de securitate fac ca o astfel de campanie să fie extrem de dificilă.
  • Până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri asociate de paralizie.
  • Armata israeliană a început deja vaccinarea soldaților, iar aproximativ 300.000 de vaccinuri au fost trimise în Gaza de la începutul conflictului.

Organizația Mondială a Sănătății este „extrem de îngrijorată” cu privire la posibilitatea apariției unui focar al virusului poliomielitic extrem de infecțios în Gaza, după ce au fost găsite urme în apele reziduale, scrie BBC.

Dr. Ayadil Saparbekov, șeful echipei OMS în teritoriile palestiniene, a declarat reporterilor că se pune în aplicare o evaluare a riscurilor și că, între timp, lucrătorii din domeniul sănătății oferă sfaturi de protecție celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

Dar, a adăugat el, ar fi „foarte dificil” ca oamenii să le urmeze, având în vedere eșecul serviciilor de apă și canalizare.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

În urmă cu o lună, au fost găsite urme de poliomielită – care se răspândește prin materii fecale – în eșantioane de canalizare colectate din două locuri din Gaza, ceea ce indică faptul că poliomielita ar putea circula. Până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri asociate de paralizie. Dar armata israeliană a declarat duminică că a început vaccinarea soldaților săi. OMS și agenția ONU pentru copii (Unicef) consideră că ar putea fi necesară o campanie de vaccinare în masă în Gaza.

Cu toate acestea, întârzierile repetate în ceea ce privește intrarea în Gaza a lucrătorilor umanitari și a materialelor umanitare, precum și riscurile uriașe de securitate în ceea ce privește deplasarea în teritoriu, înseamnă că o campanie eficientă va fi foarte dificilă.

Armata israeliană a declarat că lucrează cu diverse organizații pentru a livra vaccinuri palestinienilor din Gaza. Aproximativ 300.000 de vaccinuri au fost trimise în teritoriu de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie, a adăugat acesta.

Poliomielita este cauzată de un virus care se răspândește cu ușurință prin contactul cu fecalele unei persoane infectate sau, mai rar, prin picături de apă atunci când aceasta tușește sau strănută. Ea poate provoca paralizie și, în cazuri extreme, deces.

OMS afirmă că ratele de imunizare în Gaza și în Cisiordania ocupată erau optime înainte de conflict. Acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei a fost estimată la 99% în 2022, deși a scăzut la 89% anul trecut, conform celor mai recente date.

Dar, potrivit agenției ONU, „decimarea” sistemului de sănătate din Gaza – cu doar 16 din cele 36 de spitale ale teritoriului parțial funcționale – precum și „lipsa de securitate, obstrucționarea accesului, deplasarea constantă a populației, penuria de materiale medicale, calitatea slabă a apei și salubritatea slăbită” au contribuit la reducerea ratelor de imunizare și la creșterea riscului de răspândire a bolilor.

Dr. Saparbekov a declarat că mulți oameni trăiesc în adăposturi cu o singură toaletă pentru 600 de persoane și au acces limitat la apă potabilă.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a avertizat joia trecută cu privire la o „catastrofă sanitară”, ca răspuns la detectarea poliomielitei în ceea ce a declarat a fi apa reziduală care curge „între corturile taberelor de refugiați și în zonele locuite”. OMS a subliniat că o încetare a focului este esențială pentru a permite un răspuns eficient.

Opt profesori israelieni de sănătate publică au făcut același apel într-un editorial publicat marți în ziarul Haaretz, avertizând că cei mai expuși riscului sunt bebelușii palestinieni și israelieni care nu și-au finalizat vaccinările obligatorii.

„Știm ce trebuie făcut. Trebuie făcut pentru binele tuturor locuitorilor din regiune. Nu este vorba despre politică. Este vorba despre sănătate și viață, au scris aceștia.

Citește și