• Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că terapiile intensive sunt pline în Europa și SUA.
  • „Nu există nicio îndoială că Europa este acum un epicentru al pandemiei”, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • Numărul celor infectați cu Covid-19 continuă să crească în lume.

Țările europene impun măsuri din ce în ce mai stricte și iau în considerare utilizarea unor noi izolări

Săptămâna trecută a existat cel mai mare număr de cazuri Covid-19 raportate până acum. „Multe țări din emisfera nordică înregistrează o creștere îngrijorătoare a cazurilor și internărilor. Unitățile de terapie intensivă își ating capacitatea maximă în unele locuri, în special în Europa și America de Nord”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agenției ANSA.

„Nu există nicio îndoială că Europa este acum un epicentru al pandemiei”, a adăugat el. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că nimeni nu dorește mai multe restricții, dar pentru evitarea acestora trebuie ca fiecare să își facă partea de datorie.

„Nu putem avea redresarea economică pe care o dorim și să ne trăim viața așa cum am făcut-o înainte de pandemie. Ne putem ține copiii la școală, putem menține afacerile deschise, putem păstra mijloace de trai. Dar cu toții trebuie să facem compromisuri și sacrificii”, a adăugat directorul general al OMS.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Un al doilea val „brutal” ar putea fi chiar mai puternic decât primul în Franța

Franța se confruntă cu al doilea val, mai puternic decât primul, cu „aproape de 100.000 de cazuri pe zi”. „Acest virus este foarte dificil. Am obținut multe informații, dar nu știm totul. Acest al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul și impactul asupra sistemului de sănătate va fi imediat, în următoarele trei săptămâni, în serviciile de resuscitare”, a spus profesorul Jean-Francois Delfraissy, şeful consiliului ştiinţific pentru pandemie al guvernului de la Paris, pentru RTL.

În opinia acestuia, există „probabil mai mult de 50,0000 de cazuri de coronavirus pe zi”. Delfraissy crede că această cifră „se îndreaptă spre 100.000 de cazuri pe zi”. Un al doilea val „brutal” ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”, a alarmat președintele Consiliului științific care ghidează guvernul.

Cazurile de coronavirus continuă să crească și în Rusia

Au fost înregistrate 17.347 de infecții noi în ultimele 24 de ore: cel mai mare număr de până acum de la începutul epidemiei. Numai în Moscova există 5.224 de cazuri noi. Potrivit datelor centrului național de operațiuni, în ultima zi au murit 219 de persoane, ceea ce ridică numărul oficial al victimelor bolii în Rusia la 26.269. Numărul total al infecțiilor înregistrate în Rusia a ajuns la un total de 1.531.224.

În Belgia, numărul infecțiilor s-a triplat în cinci săptămâni

Belgia a înregistrat o medie zilnică de 12.491 infecții cu coronavirus în perioada 16-22 octombrie, conform celor mai recente cifre ale Institutului de Sănătate Publică Sciensano.

În Liege, medicilor infectați cu Sars-Cov-2 li s-a cerut să continue munca din cauza numărului mare de pacienți, relatează BBC.

În total, 321.031 de persoane au luat virusul de la începutul pandemiei, în timp ce internările în spital au atins o medie zilnică de 467,7, o creștere de 85%. În prezent, 4.827 persoane sunt spitalizate pentru Covid-19 (+ 10%), dintre care 757 în terapie intensivă (+ 12%). Sunt în total de 10.810 decese.

În Belgia intră în vigoare noi restricții. De la ora 22:00 până la ora 6:00 există interdicția ieșirii din case, iar măștile sunt obligatorii peste tot. Sălile de spectacol, teatrele, cinematografele, sălile de sport, piscinele și centrele de fitness vor fi, de asemenea, închise. Măsurile se vor menține până pe 19 noiembrie.

Europa strânge șurubul pentru a „salva Crăciunul”

În Italia, noile măsuri introduse în fața răspândirii epidemiei Covid-19 pentru „salvarea Crăciunului” au fost întâmpinate cu furie. Decizia prim-ministrului italian Giuseppe Conte de a închide restaurante și baruri de la ora 18:00 și toate teatrele, cinematografele și sălile de sport timp de o lună a fost numită „recunoasterea eșecului” de către criticii săi și a facut oamenii de știință sa se întreabe dacă acest lucru ar fi suficient pentru a stopa răspândirea virusului.

La Roma, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va oficia fără credincioși pentru Advent și de Crăciun, așa cum a făcut de Paști, potrivit agenției de știri catolice (CNA).

Boala continuă să se răspândească în toată Europa, iar Spania a impus o nouă stare de urgență, cu stingeri de noapte. Catalonia (Nord-Est) are în vedere chiar izolarea populației acasă la sfârșit de săptămână, iar regiunea Aragon a decis să-și închidă teritoriul.

Trei scenarii pentru Franța

Pentru a face față exploziei numărului de cazuri Covid-19 din Franța, trei căi de re-izolare sunt studiate la cel mai înalt nivel al statului. Prima preconizată de executiv, care rămâne puțin probabilă conform informațiilor noastre, este aceea a unei re-izolari totale a populației franceze, relatează BFMTV.

A doua opțiune este aceea de re-izolare locală în zonele în care virusul explodează. În cele din urmă, a treia opțiune la care lucrează executivul este cea a izolarilor locale specifice. Astfel, orele de stingere ar putea fi mai devreme în timpul săptămânii, iar populația ar putea fi izolata la sfârșit de săptămână.

În plus, executivul încă se întreabă despre două puncte: ar trebui să fie obligatorie munca de acasa pentru toți francezii sau doar în zonele afectate de o explozie în numărul de cazuri? Ar trebui închise școlile după vacanta din octombrie?

Scenariu de lockdown ușor în Germania

Merkel ia în considerare un lockdown ușor la nivel național, ce presupune închiderea barurilor, restaurantelor și anularea evenimentelor publice, potrivit Bild. Școlile și magazinele ar rămâne dechise.

Angela Merkel avertizează că “avem luni foarte, foarte dificile în față” și cere populației disciplină. Într-o teleconferință cu șefii politici din landurile germane, cancelarul Angela Merkel a avertizat că trebuie oprite evenimentele publice de mari dimensiuni, cel puțin până în luna februarie: “Ne aşteaptă luni foarte, foarte grele. Lucrurile nu mai pot continua aşa”, a atras atenţia Merkel.