• OMS are îndoieli cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei.
  • Vaccinurile nu vor putea face față noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, spune șeful OMS din Europa.

Cu noile variante, vaccinurile singure nu vor putea pune capăt epidemiei Covid, a declarat vineri șeful OMS din Europa.

Directorul OMS din Europa a fost mai pesimist vineri, 10 septembrie 2021, cu privire la capacitatea unei rate ridicate de vaccinare de a opri singură pandemia Covid-19, datorită variantelor care au redus perspectiva „imunității colective”, transmite AFP, citată de ouest-france.fr.

Având o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică fără a fi eradicată, Hans Kluge a spus într-o conferință de presă că dorește să anticipeze și să adapteze strategiile noastre de vaccinare, în special cu privire la problema dozelor suplimentare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În luna mai, oficialul de sănătate al ONU a spus că pandemia va dispărea când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii.

Noile variante au schimbat regulile

Întrebat dacă acest obiectiv se mai păstrează sau ar trebui ridicat, Hans Kluge a subliniat că variantele mai noi și mai contagioase, în special Delta, au schimbat regulile jocului.

La acea vreme, deși varianta detectată inițial în India era deja în creștere, nu a existat o astfel de apariție a unor variante mai transmisibile și mai virale, a argumentat el.

Deci, cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor severe de boală și deces, a subliniat Hans Kluge.

Dacă considerăm că SARS-CoV-2 va continua să sufere mutații și să rămână alături de noi, precum gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să dobândim cunoștințe foarte valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare, a adăugat el.

Imunitatea colectivă nu se poate obține doar cu vaccinuri

Potrivit epidemiologilor, acum pare nerealist să se realizeze imunitatea colectivă numai prin vaccinuri, dar acestea sunt încă cruciale pentru a controla pandemia Covid-19.

Un nivel foarte ridicat de vaccinare rămâne, de asemenea, esențial pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate care au nevoie disperată de a trata alte boli decât Covid, a declarat vineri Hans Kluge.

Acum dominantă, varianta Delta este considerată a fi cu 60% mai transmisibilă decât precedenta (Alpha) și de două ori mai mult decât virusul istoric. Cu cât un virus este mai contagios, cu atât este mai mare pragul imunității colective, adică pragul persoanelor imunizate dincolo de care se oprește epidemia. Acest lucru poate fi obținut prin vaccinuri sau infecții naturale.