• Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecţiile au crescut vertiginos.
  • Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potenţialul Omicron de a trece de protecţia indusă de vaccinuri şi de infecţiile anterioare, a precizat OMS.
  • OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că ţările ar trebui să folosească o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internaţională”.

Cel mai sumbru avertisment OMS: Omicron reprezintă un risc global „foarte ridicat”, lumea trebuie să se pregătească.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internaţional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecţie care ar putea avea „consecinţe grave” în unele zone, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform Reuters.

Agenţia a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată şi, în anticiparea creşterii numărului de cazuri, să „se asigure că există planuri” pentru a menţine serviciile de sănătate esenţiale.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Omicron are un număr fără precedent de mutaţii de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potenţial asupra traiectoriei pandemiei”, a precizat OMS. „Riscul global global legat de noua variantă … este evaluat ca fiind foarte ridicat”.

Până în prezent nu a fost raportat niciun deces

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potenţialul Omicron de a trece de protecţia indusă de vaccinuri şi de infecţiile anterioare, a precizat OMS.

„Creşterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravităţii, poate reprezenta o solicitare copleşitoare pentru sistemele de sănătate şi poate duce la o creştere a morbidităţii şi mortalităţii. Impactul asupra populaţiilor vulnerabile ar fi substanţial, în special în ţările cu o acoperire vaccinală redusă”, a precizat instituţia.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecţiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca şi Australia, chiar dacă tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că ţările ar trebui să folosească o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internaţională”.