• Mai multe țări europene au decis să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție
  • Pentru OMS nu există niciun motiv pentru a suspenda utilizarea vaccinului AstraZeneca
  • Purtătoarea de cuvânt a OMS a declarat că „nu există niciun motiv să nu-l folosim”

OMS a declarat vineri, 12 martie, că „nu există niciun motiv să nu se utilizeze” vaccinul covid al AstraZeneca, după ce utilizarea acestuia ca măsură de precauție a fost suspendată în mai multe țări europene, notează LeFigaro.

Da, ar trebui să folosim în continuare vaccinul AstraZeneca”, „nu există niciun motiv să nu-l folosim”, a declarat Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății, vineri, în cadrul unui briefing de presă al ONU la Geneva.

Danemarca, Islanda și Norvegia au anunțat joi, 12 martie, suspendarea injecțiilor cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, invocând principiul „precauției”. Bulgaria le-a urmat vineri. Agenția Națională de Sănătate Daneză, prima care a anunțat decizia, a solicitat prudență în fața „cazurilor grave de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate”, deși „în prezent” nu a fost stabilită o legătură între vaccin și cheaguri de sânge.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

La începutul acestei săptămâni, Austria a încetat să administreze un lot din aceste vaccinuri după moartea unei asistente de 49 de ani din „tulburări grave de sângerare” la câteva zile după vaccinare. Laboratorul anglo-suedez și guvernul britanic au reacționat joi pentru a apăra un vaccin „sigur” și „eficient”.

La rândul ei, purtătorul de cuvânt al OMS, a subliniat că experții organizației analizează informațiile privind formarea cheagurilor de sânge, dar a menționat că, deocamdată, nu a fost stabilită nicio legătură de cauză și efect.

„Orice alertă de securitate trebuie investigată”, a subliniat ea.

„Trebuie totuși să ne asigurăm că studiem toate alertele de siguranță atunci când distribuim vaccinuri și trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicație de a nu-l utiliza”, a adăugat ea.