• Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la prudență în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de ruși.
  • OMS cere Rusiei să respecte toate cele trei etape de testare.
  • Ieri, Moscova a anunțat că pregătește vaccinarea în masă a populației.

OMS a cerut, marți, Rusiei să urmeze toate etapele de testare a vaccinului împotriva noului virus. Avertizarea organizației vine după ce Moscova a anunțat că pregătește vaccinarea în masă a populației, scrie BBC.

„Uneori, cercetătorii individuali pretind că au găsit ceva, ceea ce e o veste bună, dar între a găsi și a avea un indiciu că ar putea fi un vaccin care să funcționeze, e o mare diferență”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva noului coronavirus, în luna octombrie, cu toate că vaccinul nu a trecut toate fazele de testare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Vaccinul rus nu se află pe lista OMS a celor șase vaccinuri care au ajuns în faza 3 de testare, care implică un grup de control care primeşte un placebo, și stabileşte dacă vaccinaţii sunt mai protejaţi de infectare decât cei care nu au fost vaccinaţi.

Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar pretinsa siguranță și eficacitate nu poate fi verificată. Prin urmare, criticii spun că presiunea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală.

Vaccinul dezvoltat de institutul Gamaleya din Moscova se află abia în prima fază de testare. Pe de altă parte, oficialii ruși susțin că vaccinul a ajuns în stadii avansate de dezvoltare.