• OMS nu a primit până în prezent de la Beijing date complete privind cazurile de COVID și decesele.
  • Solicitând date geografice mai detaliate din partea Chinei, Dr. Ryan a declarat că OMS nu descurajează medicii și asistentele care raportează aceste decese și aceste cazuri”.
  • Milioane de persoane sunt probabil infectate în țară, sute de cadavre s-ar fi adunat în casele de pompe funebre.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că datele colectate de guvernul chinez despre COVID nu dezvăluie impactul total al actualei epidemii de virus și că țara are o definiție foarte îngustă” a deceselor legate de COVID.

OMS nu a primit până în prezent de la Beijing date complete privind cazurile de COVID și decesele, a declarat miercuri directorul său pentru situații de urgență, Michael Ryan, în cadrul unei conferințe de presă.

Milioane de persoane sunt probabil infectate în țară, sute de cadavre s-ar fi adunat în casele de pompe funebre, în timp ce experții care monitorizează situația COVID din țară au declarat că epidemia de virus a adus infrastructura sanitară chineză la un punct mort.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Autoritățile spitalicești din marile orașe chineze au confirmat că se ocupă de sute de pacienți care stau la coadă în fața unităților de terapie intensivă și pe aleile secțiilor. Țara ar putea avea peste 3,7 milioane de cazuri zilnice de COVID până săptămâna viitoare, potrivit estimărilor firmei de date medicale Airfinity din Marea Britanie.

Firma afirmase săptămâna trecută că 9.000 de persoane mor zilnic din cauza COVID, dublu față de ceea ce estimase în urmă cu două săptămâni. Cu toate acestea, cifrele oficiale ale Chinei au spus că au existat doar 22 de decese legate de COVID din decembrie, după ce au diluat criteriile de înregistrare a deceselor legate de virus.

Oficialul OMS a declarat că, în opinia sa, definiția folosită de China este „prea restrânsă”. Administrația Xi Jinping „are nevoie de o insuficiență respiratorie” asociată cu o infecție cu COVID pentru ca decesele să fie înregistrate ca decese cauzate de COVID, a precizat Ryan.

Credem că cifrele actuale publicate de China sub-reprezintă adevăratul impact al bolii în ceea ce privește internările în spital, internările în terapie intensivă și, în special, în ceea ce privește decesele”, a declarat directorul de urgențe.

La doar câteva zile după ce, la începutul lunii decembrie, autoritățile au renunțat brusc la politica lor strictă de zero COVID”, noile cazuri de COVID au început să se înmulțească, iar oficialii au încetat să mai dea informări zilnice despre pandemie la sfârșitul acelei luni.

De asemenea, guvernul a cenzurat comentariile unui înalt oficial de sănătate care a declarat că aproximativ o jumătate de milion de persoane pe zi erau infectate cu COVID-19 într-un singur oraș”. Mai mult de o duzină de națiuni au impus restricții de călătorie pentru pasagerii care vin din China, o măsură calificată drept discriminatorie” de către această țară.

Solicitând date geografice mai detaliate din partea Chinei, Dr. Ryan a declarat că OMS nu descurajează medicii și asistentele care raportează aceste decese și aceste cazuri”.

Avem o abordare deschisă pentru a putea înregistra impactul real al bolii în societate”, a spus el, adăugând că oficiali individuali din domeniul sănătății ar putea ajuta OMS să evalueze o imagine mai clară a bolii care afectează milioane de oameni în China.